error com a vicio de consentimiento

Páginas: 14 (3494 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2015


L’ERROR COM A VICI DEL CONSENTIMENT






























INTRODUCCIÓ



El consentiment és l’element bàsic i fonamental en tot contracte. És imprescindible determinar l’existència d’un acord de voluntats perquè existeixi un contracte. La voluntat contractual adquireix tal importància, que el propi ordenament regula les circumstàncies que poden ferque aquesta no reuneixi lesseves característiques imprescindibles. Són els anomenats vicis del consentiment.

Els vicis del consentiment poden succeir, o bé perquè hi ha una manca de coneixement en el que els pateix (per error o per dol), o bé perquè hi ha una falta de llibertat (per violència o intimidació).

Tal és la importància de que s’expressi la voluntat contractual amb llibertat iconsentiment, que l’article 1265 del Codi Civil Espanyol estableix que: “Será nulo el consentimiento prestado per error, violencia, intimidación o dolo.” De manera que els contractes que es vegin afectats per algun dels vicis del consentiment, seran anul·lables, ja que podran ser impugnats per la part que els va patir.

Dintre dels quatre vicis del consentiment anomenats per l’article 1265 delCodi Civil, nosaltres ens centrarem en el primer, l’error.



CONCEPTE ERROR COM A VICI DEL CONSENTIMENT


L’error es la falsa representació mental de la realitat o el coneixement equivocat d’aquesta, que condueix a qui erra a emetre una declaració que, d’altre manera, no hagués fet. Per lo qual, es vicia el procés de formació de la voluntat interna d’aquest.

No tots els errors patitsper un contractant, afecten a la validesa del contracte. Per tal de que es consideri l’error com a vici del consentiment, cal que aquest incideixi en un element bàsic del contracte. L’article 1266 del Codi Civil Espanyol es refereix a l’error que invalida el consentiment. “Para que el error invalide el consentimiento, deberá recaer sobre la sustancia de la cosa que fuere objeto del contrato, osobre aquellas condiciones de la misma que principalmente hubiesen dado motivo a celebrarlo. - El error sobre la persona sólo invalidará el contrato cuando la consideración a ella hubiese sido la causa principal del mismo. - El simple error de cuenta sólo dará lugar a su corrección.”

L’error vici del consentiment afecta a la formació de la voluntat, de manera que el subjecte es decideix a declararel seu consentiment precisament per allò que en realitat, li falta.

Per tal de que l’error sigui invalidant cal que sigui essencial i excusable. Entenem per essencial que un error afecti a la substància del contracte, és a dir, que incideixi sobre un element bàsic del contracte. I per excusable s’entén que no pot ser imputable a aquell qui el pateix. És a dir, no mereix protecció jurídica siaquell que el pateix el podria haver evitat mitjançant una diligencia normal.

Les conseqüències de que es consideri que hi hagi error-vici són que es pot declarar la anul·labilitat del contracte i en conseqüència es pot invalidar el contracte, tal i com estableix l’article 1300 del Codi Civil. L’article 1301 estableix que aquesta acció d’anul·labilitat (és a dir, el temps que té l’afectat perl’error per denunciar aquest error) té un període de quatre anys per executar l’acció.



CASOS EN QUE ES CONSIDERA QUE L’ERROR NO POT SER UN VICI DE LA VOLUNTAT.


Hi ha alguns casos en els quals es considera que l’error no és un vici de la voluntat.

Un d’aquest casos és l’error obstatiu. L’error obstatiu succeeix quan es manifesta alguna cosa diferent del que realment es vol, és a dir,s’emet una declaració de voluntat que no coincideix amb la declaració de voluntat interna. De manera que aquest error no afecta en la formació de la voluntat sinó en amb efectes en la declaració i transmissió d’aquesta, que no es correspon amb el realment existent.

Aquesta discordança entre la voluntat interna i la voluntat declarada, determina l’absència de consentiment. En aquests casos,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vicios Del Consentimiento
  • Vicios Del Consentimiento
  • El Consentimiento Y Sus Vicios
  • Vicios del consentimiento
  • Vicios del consentimiento
  • Vicios del consentimiento
  • Vicios Del Consentimiento
  • Los vicios del consentimiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS