Escanyapobres resumen

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1285 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 25 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
CAPÍTOL I
5.1 En el primer capítol es poden detectar dos punts de vista diferents. El narrador de la història és un, és un narrador una mica subjectiu ja que dona la seva opinió respecte dels personatges i coneix el que aquests pensen. L'altre punt de vista és el poble. L'Oleguer és vist des dels ulls del poble com un miserable estafador i usurer. El poble és molt crític amb ell i el coneixenamb el sobrenom d'Escanyapobres.
5.2 El notari encara que també podem considerar-lo com un usurer, la seva mentalitat s'ha adaptat als canvis econòmics que ha portat la Revolució Industrial. Mentre que la Tuies és com l'Oleguer, només pensen en estalviar i fer fortuna per viure millor de vells; el notari pensa en que invertir els diners és una bona inversió, detectem una mentalitat més propera alcapitalisme. A tots dos els agrada massa els diners, però les seves diferències a l'hora de com administrar-lo acabaran portant al notari Magí a la mort.
CAPÍTOL II
5.3 La Revolució Industrial va suposar un canvi profund en la estructura econòmica de la societat. Ara les tècniques rurals havien quedat obsoletes i el treball al camp va començar a patir fortes crisi. Els pagesos que van veure comd'aquesta manera s'arruïnaven van haver d'emigrar cap a les ciutats, on trobarien feina a les noves indústries.
5.4 El ferrocarril era emprat pels burgesos que anaven a la ciutat a fer negocis. Els comerciants rics també hi anaven. El ferrocarril havia desbancat a la carretera com a via de comunicació i així ja ningú parava a Pratbell. L'Escanyapobres va viure aquest problema i el seu negoci decereals en va patir les conseqüències.
5.5 El nom d'Escanyapobres apareix per primera vegada en el segon capítol. L'Oleguer es troba en el seu magatzem i una persona que passa per allà li crida amb aquest sobrenom, en to despectiu.
El sobrenom d'Escanyapobres apareix amb més freqüència durant la novel·la. Potser perquè sovint es narra la novel·la des d'un punt crític.
CAPÍTOL III
5.6 L'Oleguerdescriu la Coma com un lloc fosc i trist. Quan parla de la Coma ho fa amb un to malenconiós i nostàlgic. A la Coma no coneixen molt a l'Oleguer i això li fa tenir confiança i decideix que allà pot refer la seva vida. L'Oleguer fuig de Pratbell cansat de les crítiques del poble. També tanca el magatzem perquè ja no li surt rentable i té molta por de perdre diners.
5.7 L'Oleguer intenta retenir laCileta a la cambra, sent un fort desig sexual envers la noia. Durant la seva estància a la Coma, l'Oleguer es mostrarà en altres ocasions molt violent, deixant sortir el seu instint primari actuant com una bèstia. Trobem un altre capítol de violència en la mort del Magí, que mor a causa de les presions que pateix per part de la seva dona.
Al final de l'obra, l'Oleguer és segrestat suposadament perl'Eloi, i encara que no sorti reflectit a l'obra, la mort del protagonista segurament fou violenta i tràgica.
CAPÍTOL IV
5.8 L'Escanyapobres viu en llocs molt foscos i petits ja que té por de l'exterior i de ser robat. Encara que el castell fos gran, l'Oleguer va trobar un petit racó on amagar-se. A la Coma, encara que comptava amb la millor habitació, la va enfosquir per tal de trobar-se enl'ambient que a ell més li agradava.
5.9 Aquests elements corresponen a un ambient amb un toc de romanticisme. El poble creu que el castell està ocupat per fantasmes, quan en realitat qui organitza el remor que se sent per la nit, és l'Oleguer . Aquests tres elements giren al voltant de l'Oleguer. Aquest infon misteri al poble, ningú coneix d'on ve i sospiten d'ell per la manera com va adquirir elmagatzem.
CAPÍTOL V
5.10 La Tuies és una dona dominat i amb caràcter. Encara que la fortuna sigui del notari, és ella qui administra la riquesa i li diu al marit que n'ha de fer amb els diners, d'alguna manera, podríem dir que la Tuies domina al seu marit. Així, serà ella qui li provocarà la mort d'una manera violenta. En canvi, en l'escena de la discussió de la Cileta i l'Oleguer, s'aprecia...
tracking img