Esculls coral·lins

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (577 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Esculls coral·lins

Els esculls de coral, de la mateixa manera que la selva tropical, són els llocs on més prolifera la vida. Es desenvolupen en aigües transparents i de temperaturas superiors als20ºC, estenet-se per tots els mars tropicals (a una latitud situada als 30ºN i els 20ºS).
Els pòlips coral·lins són animals que viuen a les col·lònies, a l’interior d’un esquelet calcari segregatper ells i que constitueix l’escull. S’alimenten filtrant l’aliment contingut a l’aigua amb els seus tentacles petits. A l’interior dels seus cossos, i en simbiosi amb ells, viuen unes alguesunicel·lulars (zooxantel·les). Les algues fan la fotosínteis a partir del CO2 existent a l’aigua i de les substàncies de deixalla emeses pels pòlips, que utilitzen com adob i, al seu torn, emeten oxigen, queel pòlip utilitza per poder respirar.
A causa de l’absència de llum, les algues no poden viure per sota dels 159 m de profunditat, per la qual cosa els corals tampoc. Els pòlips de les zonesinferiors moren, deixant l’esquelet calcari buit, que es va acumulant fins a construir l’escull. En la part superior de la qual es seituen els nous pòlips, per la qual cosa l’escull prosegueix el seucreixement en vertical fins a aflorar per damunt del nivell del mar, constituint les barreres o les illes de coral.
L’importpancia del esculls es deu a la seva enorme biodiversitat: una de cada quatreespècies animals conegudes hi habita (aprox. 1 milió), ja que no falta ni aliment ni aixopluc. Protegiesen les costes de l’erosió i del copejament de les ones. Són una font de recreació i estimulen elturisme, atraient milions de bucetjadors i visitants per la seva biodiversitat bellesa i color. Els fragments romputs i acumulacions de sediments i arenes calcarías que s’originen del propis corals i delsaltres organismes amb esquelets calcàris supleixen a les costes amb les arenes blanques de les platjes.
 
Actualment, el 58% es troba en greu perill a causa de les activitats humanes següents:...
tracking img