Esdfgdf

Páginas: 16 (3824 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2012
12.ACCIONAMENTS PNEUMÀTICS


ÍNDEX

1.La pneumàtica 3
2.El circuit pneumàtic 3
2.1.Producció de l’aire comprimit 4
2.2.Condicionament de l’aire comprimit 5
2.3.Distribució de l’aire comprimit 6
2.4.Transformació de l’energia 6
3.Els elements de comandament, regulació i control 8
3.1.Vàlvules de control direccional 8
3.2.Vàlvules decontrol, regulació i bloqueig 9
3.3.Sensors i detectors de senyal 10
4.Disseny de circuits 10
4.1.Diagrames i representacions esquemàtiques 10
4.2.L’esquema pneumàtic 11
5.Aplicacions pneumàtiques 12
5.1.Circuits pneumàtics amb un actuador 12
5.1.Circuits pneumàtics amb un actuador 15
AMPLIACIÓ:
6.Apliacions pneumàtiques 17
6.1. Campsd’aplicacions 17
6.2. Aplicacions de la tegnologia pneumàtica 17

1. La pneumàtica

La pneumàtica consitueix avui dia en una tècnica de gran aplicación en la majoria de processos moders. Molts problemas d’enginyeria s’han fet més senzills, econòmics i automàtics, gràcies a la pneumàtica.
Aquesta tècnica ésla part de la mecànica que estudia el comportament dels gasos fluids. És el conjunt detècniques basades en la utilització de l’aire comprimit com a fluid transmissor d’energia per a l’accionament de màquines i mecanismes.
Alguns dels avantatges de la utilització de l’aire comprimit són:
* No és perillós, ja que no emet espurnes.
* Es troba fácilmente disponible.
* És un fluid net.
* S’emmagatzema amb facilitat.
* Es desplaça amb rapidesa per l’interior de lesconduccions.
* Els accionaments pneumàtics són bastant simplez, i per això també econòmics.

2.El circuit pneumàtic

Un circuit pneumàtic és un conjunt d’elements disposats de tal manera que mitjançant aire comprimit realitzen un treball o executen un sèrie d’accions destinades a l’accionament de màquines o mecanismes.

2.1.Producció de l’aire comprimit
La producción de l’aire comprimitla duen a terme els compressors, també en una mateixa màquina s’integren el compressor, el refrigerador i l’acumulador.

Compressors
són mecanismes rotatius moguts per motors elèctrics o tèrmics de combustió interna (de gasolina o dièsel), la funció dels quals es aspirar aire a pressió a atmosfèrica i comprimir-lo a una pressió més elevada. Els compressors més utilitzats són els compressors depistó o èmbol.
Les característiques tècniques fonaments d’un compressor són:
El cabal volumètric [m3/s] [l/min] [l/s] [m3/min] o el cabal màssic [kg/s] [kg/min] en condicions normals de P i T (P=1 atm; T=25 ºC). Aquests cabals es refereixen a l’entrada.
La pressió (de sortida de l’aire) [atm].
Refrigeradors
El refrigerador refreda l’aire un cop a sigut comprimit ja que està escalfat, finsarribar a un temperatura pròxima a la temperatura ambient (25ºC).
És un tipus de bescanviador de calor format fonamentalments per una sèrie de tubs pels quals circula el fluid refrigerant (ex: aigua). L’aire comprimit circula en sentit contrari al del fluid refrigerant per l’exterior dels tubs, i d’aquesta manera es produeix l’intercanvi de calor.
Acumuladors
Els acumuladors o dipòsitsemmagatzemen l’aire comprimit per fer front a les puntes de demanda de consum, poder mantenir estable la pressió del circuit, per poder eliminar les possibles pulsacions originades pel compressor i per evitar el treball continu del motor del compressor . Aquests dispositius han de d’estar proveïts accessoris de protecció i control com ara manòmetre, vàlvula de seguretat, vàlvula de purga de condensats,nivell visual de condensats i vàlvula manual d’aïllament .

2.2.Condicionament de l’aire comprimit
L’aire comprimit que procedeix del compressor ha de ser tractat ja que conté impureses nocives per aconseguir el màxim rendiment i una durabilitat més alta del circuit i dels seus elements. És per això que abans d’utilitzar-lo cal procedir a l’assecament, filtratge, regulació de pressió i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS