Esglèsies

Páginas: 9 (2057 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015





SANTA MARIA DE CARDET:

Santa Maria de Cardet és l'església parroquial romànica del poble de Cardet, situada a l'extrem nord-est del poble, tot i que pertany al territori del terme municipal de Barruera.
L’església fou construida entre els segles XII i XIII, amb una aparença senzilla i simple, però és admirable la seva construcció ja que és situada sobre el fort pendent de lamuntanya i a l’hora de construir-la es van haver de buscar alternatives i fórmules amb molt enginy per adaptar l’estructura i mantenir-la en equilibri.
Consta d’una sola nau, amb un únic absis semicircular, que és un dels més espectaculars de la Vall. Pel desnivell, l’absis va ser construit amb dos nivells d’alçada diferents, que són l’església i una petita cripta interior, l’única de tot el conjuntd’esglésies.
Posteriorment, s’hi va afegir una sagristia al sud-est, i una capella a la banda nord. El campanar, transformat també posteriorment, és d’estil barroc i està format per l’elevació del mur de la façana amb obertures per les campanes.
La porta es situa a la façana de ponent, feta amb un arc de mig punt, de fusta i encara amb el pany original.
A l’interior, no es pot apreciar molt laconstrucció original de la nau, ja que ha set totalment enguixada.
Hi ha un retaule de l’época barroca i una réplica del frontal d’altar. L’original és exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).



FELIU DE BARRUERA:

Des de Cardet i tornant a la carretera, s'arriba a Barruera, capital administrativa de la vall de Boí.
L'església està situada a la dreta el poble, fora del nuclihistòric, i s'hi arriba per un camí empedrat.
Aquesta església data de finals del segle XI i principis del XII, tot i que ha patit nombroses modificacions des que va ser construïda fins avui en dia.
Actualment consta d'una sola nau, però es creu que el projecte original era de construir-la de planta basilical amb tres naus. És coberta amb una volta de canó, i amb un absis semicircular.Posteriorment hi van afegir un segon absis al sud de l'església amb un fragment de transsepte davant seu que havia de donar forma de creu llatina al temple.
Cal dir que aquesta església manca d'elements ornamentals, només en té a la porta del vessant de ponent, però el que més es destaca és el campanar, que s'allunya molt de l'estil dels campanars de les altres esglésies de la Vall de Boí. És una torrede tres pisos, de mòdul auster i robust, de base quadrada i amb només una única finestra de mig punt a cadascun dels dos nivells superiors. Aquests dos nivells, sembla que hagin set modificats posteriorment.
La porta és situada a la façana de ponent, amb un porxo construit posteriorment, que s’obre amb arcs de mig punt tant a la part sud com a la part oest. La forma de la porta és romànica, peròés ornamentada amb elements geometrics d’estil gòtic.
A la dècada del 1970, l’església va ser gairebé totalment restaurada, i aixó fa que sigui bastant complicat l’anàlisi de la seva evolució i totes les seves modificacions.






NATIVITAT DE LA MARE DE DEU DE DURRO:

Situada a l'entrada del poble de Durro, tocant les cases del nucli antic.
Per les seves característiques, es creu queaquesta església és posterior a les demés, situada aproximadament a la segona meitat del segle XII. En aquella época l’església consistia en una sola nau amb un absis semicircular.
Al segle XIII va ser reformada, afegint-hi una volta de canó i substituint l’absis per una sagristia de planta trapezoidal. Durant els segles XVII i XVIII també va patir algunes reformacions.
A la banda nord de la nauhi ha dues capelles, i a la façana sud l’entrada al temple. La porta és coberta amb un porxo d’arcs de mig punt, que es creu que va ser afegit posteriorment i és decorat amb diversos elements. Com al porxo, la porta també és d’arc de mig punt i amb capitells decorats amb formes vegetals i figures animals.
El campanar, situat a la banda nord de l’església, és una torre quadrada de cinc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Orígens De L' Església
  • ESGLÉSIA DE SAN LORENZO, BRUNELLESCHI
  • Església parroquial de Sant Climent de Taüll
  • esglesia tolouse
  • historia de la esglesia
  • església sant esteve palautordera
  • investigacion de una església romànica
  • Paisatge d'hivern amb església

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS