Espanya 1715-1868

Páginas: 4 (802 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2011
De l‘absolutisme a l’espanya liberal (1715-1868)

Felip V (????-1746) se l’anomenava L’animós.
Es el primer monarca de la dinastia dels Borbó i durant el seu regnat hi ha un retorn al’absolutisme. Realitza un seguit de lleis en les que destaca el “Decret de Nova Planta” que eliminava les lleis pròpies de Catalunya, Aragó, i les Illes Balears i els obligava a utilitzar les lleis de Castella. Esel monarca que regnarà mes temps en tota la historia contemporània espanyola (46 Anys aprox.)

Ferran VI (1746-1759) Fill de Felip V.
Li diuen El just. Va participar en la guerra de successióaustríaca. Va fer un seguit de reformes en que destaquen les de “El Marqués de Ensenada”:
-Imposa un tribut únic basat en el cadastre.
-Impulsa el comerç colonial a Amèrica

Carles III (1759-1788)Fill de Felip V.
Es anomenat el monarca del despotisme il·lustrat. En política exterior participa en la guerra dels 7 anys contra Gran Bretanya i en la guerra d’independència dels E.U.A. a favor delscolons contra els Britànics. En política interior cal destacar les reformes fetes pel Marques de Campomanes:
-Crea l’escola d’arts i oficis. Taller/escola on s’impartien ensenyances per aprendrequalsevol ofici.
-Promou assentaments en zones despoblades de l’espanya interior per potenciar l’agricultura i la industria
Va crear el Decret de lliure comerç (que facilitava l’exportació catalana). Esva crear la primera macro indústria (la fabrica Bonaplata)

Carles IV (1789-1808).
Degut a la revolució francesa Carles IV es veu obligat a retornar a l’absolutisme. A l’any 1793 ataca a la Françarevolucionaria (guerra de la convenció) malgrat perd en el conflicte. El primer ministre Manuel Godoy signa la “Pau de Basilea” amb França l’any 1795 i un any mes tard fa el “Tractat de SanIldefonso” en el que s’alien Espanya i França per fer front a les colònies de Gran Bretanya. Al 1801 Godoy declara la guerra a Portugal (aliada de Gran Bretanya) amb l’ajut de Napoleó (Guerra de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • l´Internacionalisme obrer a Espanya (1868-74)
  • Espany
  • revolución 1868
  • Espanya dual
  • Oda a Espanya
  • h. espanya
  • Oda a espanya
  • Oda a Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS