España Y Autonomías

Páginas: 5 (1106 palabras) Publicado: 22 de septiembre de 2012
En lituano
-Mapa de las autonomías.
Ispanija yra viena šalis, viena valstybė, viena iš seniausių pasaulyje. Valdymo forma yra demokratiška ar parlamentinė karalystė. Bet yra padalinta į vadinamas autonomijas (Comunidades Autónomas), kurios turi savo valdymo institucijas (vyriausybė, Parlamentas). Ir vienybė ar vientisumas, ir įvairovė yra pagrįsta geografiniais faktais ir istoriniais įvykiais.-Mapa físico
Visų pirma geografinė padėtis lemia vienybę, nes Ispanija yra Pirėnų pusiasalyje (Península Ibérica), kartu su Portugalija, kas visada buvo ir yra labai artima Ispanijai, ir istorijos ir kalbos atžvilgiu. Pusiasalio lietuviškas pavadinimas labai tikslai apibudina ribą, kuri atskira jį nuo likusios Europos. O ispaniškas pavadinimas pabrėžia pirmą istorinę kultūrą: Iberai, kuriegyveno prieš romėnus Viduržemio pakrantėje.

-Basílica del Pilar
Gausiausia upė, Ebro, irgi paliudija šią tautą, ir kaip tik prie Ebro yra pastatyta Pilaro Mergelės Marijos bazilika (Virgen del Pilar),
-La Virgen del Pilar.
kur Ji apsireiškė apaštalo Jokubui, ir paragino jį evangelizuoti Hispanią. Ir būtent Pilario Mergelės Šventė yra ir Ispanijos nacionalinė šventė, nes tą dieną buvo atrastaAmerika, kas buvo Ispanijos plėtimas kitame žemyne, kuri vadinasi kaip tik Iberoamérica.

-Hispania romana
Galima teigti, kad Hispania kaip kraštas, ar kaip administracinis vienetas atsirado II-I amžiuje p. K., kai Pirėnų pusiasalis pradėjo priklausyti , kaip provincija Romėnų imperijai.

-Primera división romana
Romėnai 27 m. p.k. padalino Ispaniją į tris provincijas Tarraconensius, Baeticair Lusitania, kur jau galima pažvelgti būsimos Portugalijos ir Andalucios kontūrus.

-Segunda división romana
Vėliau 297 po K. Tarraconensis buvo padalintas į Tarraconensis, Cartaginensis, ir Gallaecia (mapa), kur jau matyti Galicios kontūrai.

-La España Visigoda
Kai Romėnų imperija žlugo, vestgotai, germanų tauta, buvę romėnų sąjungininkai, okupavo Ispaniją ir VI amžiuje Ispanija (apimantidabartinį Ispaniją ir Portugaliją) tampa nepriklausoma valstybė, kur ribos sutampa su dabartinėmis: Pirėnai. Tuomet provincijų padalinimas sutapo su romėniška. Šis momentas yra labai svarbus, nes būtent dabar atsiranda Ispanija, kaip šalis, ir tuomet gimsta vienybės jausmas, kuris slypėjo per visą laiką (8 amžiai), kai ispanai kovojo su arabais.

-División provincial de los visigodos
Apie 700m. vestgotai dar padalino Ispaniją, ir atsiranda provincijos, kurios dabar sutampa su atitinkamomis autonomijomis Asturias, Cantabria, y País Vasco.

-Al-Ándalus
Bet arabai 711 atplaukė į Ispaniją iš Afrikos, ir per labai trumpa laiką užėmė beveik visą Ispanijos teritoriją. Žengimas į Šiaurę buvo sustabdytas Šiaurės Ispanijoje Asturiose, ir Pietų Prancūzijoje, kur frankai nugalėjo arabus. Tenvadinamieji ispanai-krikščionys pasislėpė, o frankai dar žengė į pietus ir įkūrė Frankų grafystę, kas yra dabartinės Katalonijos pradžia (Barcelona vadinasi „ciudad condal“ Grafo miestas), ir katalonų kalba yra kalba tarsi tarp ispanų ir prancūzų, ir vėlai plėtėsi į dabartinį Valencią ir Balearų salas (valenciano kalba ir Balearų kalba yra katalonų variantai).

-Reconquista (790)
Iš ten ir išPietų Prancūzijos prasidėjo Reconquista, Ispanijos atkariavimas, visos teritorijos atgavimas. Tas procesas yra dabartinio Ispanijos padalinimo autonomijomis pradžia ar kilmė. Nes ispanai atkariauja po truputį teritoriją, ir palaipsniui atsiranda įvairios karalystės ar grafystės, kurios maždaug sutampa su dabartinėmis autonomijomis.

-Mapas cambiantes
Čia matyti ispanų žengimas ir karalysčių irCastillos grafystės, vėliau karalystės, atsiradimas.

-Reconquista (1300)
Atkariavimas vyko labai letai, iki 1492. Per tą ilgą laikotarpį karalystės plėtėsi, pasidalino, ar susijungė: Asturias išsiplėtė į Reino de León, o jis pasidalino į Leon ir Castilla, ir vėliau susijungė kaip Reino de Castilla.
Navarra apėmė ir dabartinę Baskų šalį.
Marca Hispanica pasidalino į Aragon ir Katalonija o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Autonomia Municipal En Mexico España
  • La Invasion Napoleonica A España Y Las Propuestas De Autonomia
  • Autonomia
  • Autonomia
  • AUTONOMIA
  • autonomia
  • Autonomía
  • La Autonomía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS