Estimulació Multisensorial

Páginas: 14 (3445 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2013
ESTIMULACIÓ MULTISENSORIAL
L'objectiu directe de l'estimulació multisensorial, és que els sentits estiguin més desenvolupats, que permetin als usuaris estar més integrats en el seu entorn, i interactuïn amb el medi que els envolta.
L'estimulació multisensorial, és doncs, un instrument que s'utilitza en el centre de dia amb l'objectiu final de millorar les condicions de vida de les persones ambdiscapacitat, ja que aquestes experiències multisensorials, intenten estimular els sentits primaris sense necessitat que hi hagi una activitat intel•lectual elaborada. Així, depenent de la riquesa dels estímuls (intensitat freqüència i duració), s'aconseguirà un adequat desenvolupament del cervell.
L'estimulació multisensorial varia segons la patologia global de l'usuari i el seu graud'afectació dels sentits. Els usuaris plurideficients, no solen poder ser actius per si mateixos, el que pot provocar una restricció de sensacions a diferents nivells, i una dificultat en la percepció, per això, els monitors faran el possible per a suplir aquestes mancances, assistint a l'usuari.
Per a això es recorre a mitjans i estratègies que treballen les capacitats més bàsiques de l'ésser humà: lessensacions, la percepció i la integració sensorial. Les sales "snoezelen", o multisensorials, sorgeixen d'una iniciativa creada a Holanda per estimular persones amb discapacitats psíquiques. Amb aquests tractaments no es pretén curar aquests discapacitats, però sí fer que gaudeixin, millorin les seves capacitats cognitives i de relació, i estiguin millor. Es treballen els sentits en un ambientd'estímuls controlats, on es faciliten l'exploració, el descobriment i el gaudi de diferents experiències sensorials. Arribant a experimentar sensacions intenses amb la possibilitat d'expressar emocions contingudes. Es busca un despertar sensorial a través de la pròpia experiència sensorial.
¿Per a què serveix l'estimulació sensorial?
Quan parlem d'estimulació sensorial, fem referència a l'entradad'informació de l'entorn del sistema nerviós a través dels sentits per elaborar sensacions i percepcions. Això constitueix el primer element sobre el qual es construeix qualsevol aprenentatge, ja que suposa la primera etapa del desenvolupament de les funcions cognitives bàsiques (memòria) i permet el desenvolupament de les funcions cognitives superiors (resolució de problemes, raonament icreativitat). L'adquisició o captació d'estímuls són el inici del procés de memòria, on l'atenció i percepció juguen el paper principal. Posteriorment, la informació emmagatzemada s'utilitzarà per operar i raonar.
Gràcies als sentits, i explorant l'entorn mitjançant el moviment (acció i experimentació), es produeix el procés d'assimilació i acomodació, que permet la construcció d'aprenentatges i lacomprensió del món que ens envolta. Aquest procés té lloc de forma natural a tots els nens i nenes des del naixement, però en persones amb algun tipus de discapacitat, en les quals no ha tingut lloc aquest procés de normativament, podem gràcies a l'estimulació sensorial, afavorir el desenvolupament sensorial , no només ampliant el bagatge d'estímuls rebuts, sinó que també facilitant la interacció ambl'entorn i el món cognitiu de la persona. La riquesa d'estímuls sensorials beneficia el desenvolupament del pensament, intel•ligència i llenguatge. L'estimulació és sempre "sensorial" ja és només a través dels sentits que podem estimular, i quants més sentits impliquem fent d'aquesta estimulació "multi", millors seran els resultats i majors els beneficis.
El treball de l'estimulació sensorial és pertant una estratègia vàlida per treballar amb persones que presenten qualsevol grau de discapacitat i des d'edats molt primerenques, ja que permet treballar en base als principals fites evolutives des del punt de vista cognitiu i sensorial. En definitiva, podríem dir que l'estimulació sensorial persegueix un doble objectiu: fomentar el màxim desenvolupament de les capacitats sensorials i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Multisensorial
  • estimulacio
  • Aprendizaje multisensorial
  • METODO MULTISENSORIAL
  • Aulas multisensoriales
  • Aprendizaje Multisensorial
  • Marcas multisensoriales
  • cuartos multisensoriales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS