Estudi preliminar d'Antígona

Páginas: 9 (2133 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
ESTUDI PRELIMINAR D’ANTÍGONA

Salvador Espriu: vida, obra i context històric
Va néixer a Santa Coloma de Farners el 10 de juliol de 1913, tot i que l’origen de la seva família es trobava a Arenys de Mar, l’any 1915 es va traslladar amb la seva família a Barcelona concretament a la dreta de l’Eixample, però la seva casa del Maresme va quedar immortalitzada en la recreació literària que Espriufa en el mite de Sinera.
L’any 1923 el seu pare va adquirir una casa a Viladrau, i dels records d’aquesta neix l’esperit religiós de la seva mare oposat del tarannà liberal del pare.
Salvador Espriu va ser el segon de cinc germans, dels quals només van sobreviure tres, ja que el 1924 la seva germana Maria Isabel va morir als 7 anys pel xarampió i el 1926 el seu germà gran Francesc va morir amb14 anys a causa d’una greu infecció. El xarampió també va afectar a Espriu i va haver de mantenir-se al llit durant 3 anys.

Formació i aprenentatge
Va fer els estudis de batxillerat al Col·legi Sant Lluís Gonzaga a Barcelona, i després d’obtenir matrícula d’honor en les proves d’accés va entrar a la Universitat Autònoma de Barcelona on es va llicenciar en Dret i en Història Antiga. En aquestaetapa de la seva vida va publicar les seves primeres obres en prosa: El doctor Rip (1931), Laia (1932), Aspectes (1934), Miratge a Citerea i Ariadna al laberint grotesc (1935). Això va convertir-lo en un personatge admirat i respectat entre els professors i companys universitaris entre ells Rosselló-Pòrcel i Joan Vinyoli.
Espriu guardava amb un record especial un creuer que va fer per laMediterrània amb els seus companys de promoció l’estiu de 1933. Van recórrer durant 45 dies els escenaris de la cultura clàssica. Però justament aquest any el nazisme i l’arribada al poder de Hitler va determinar la vida d’aquests estudiants.
El 1936 Espriu va rebre una beca per estudiar egiptologia, i just quan va acabar els seus estudis anteriors es va iniciar la Guerra Civil que va estroncaraquesta vocació ja que es veu obligat a satisfer les necessitats més bàsiques imposades per les circumstàncies del moment.


Els anys de la guerra
Espriu va ser destinat a una caserna controlada per la FAI a Barcelona, i després es va incorporar a la milícia Macià Companys d’Esquerra Republicana, però a causa de les conseqüències de les malalties infantils no va poder i es va incorporar a lestasques administratives a l’Auditoria de la Guerra fins el final d’aquesta.
Durant els anys de guerra, Espriu va fer una incursió en el gènere teatral i va escriure una versió lliure del mite de Fedra (1936). Un any més tard va publicar un nou llibre de narracions Letizia i altres proses.
El gener de 1938 mor el seu amic Bartomeu Rosselló-Pòrcel, i la pèrdua d’aquest amic i les circumstàncies delmoment acaben per sumir-lo en una profunda depressió.

La llarga postguerra
L’inici de la postguerra espanyola coincideix amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, i aquest fet es marca a casa dels Espriu: l’any 1940 mor el pare i Espriu es posa al capdavant de la família. Comença a treballar al despatx del notari Antoni Gual Ubach. Aquesta feina allunyada de la seva vocació real manté a laseva mare fins que mor de càncer el 1950. El 1960 abandona la notaria i passa a treballar a la companyia d’assegurances Assistència Sanitària Col·legial que presidia el seu germà Josep Espriu.
Els primers anys quaranta són durs, i la feina d’advocat no li deixa gaire temps per escriure, a més a més de la prohibició del català tampoc li permetia publicar nous llibres. Cap a la meitat de la dècada,una petita obertura a l’edició en català li permet publicar els llibres de poemes Cementiri de Sinera (1946), Cançons d’Ariadna (1949), Les hores i Mrs. Death (1952), El caminant i el mur (1954) i Final del laberint (1955).
En les dècades 40 i 50 produeix menys prosa i fa noves incursions en el món teatral amb Primera història d’Esther (1948), la primera edició d’Antígona i Fedra (1955).

La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estudio Preliminar Preliminar
  • Estudio preliminar
  • Estudio preliminar
  • Estudio preliminar
  • Investigación preliminar y estudio de la factibilidad
  • Estudio Topográfico Preliminar De Terreno
  • Estructura estudio preliminar
  • estructura del estudio preliminar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS