Etapes Evolutives Del Llenguatge Infantil

Páginas: 6 (1258 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2013
Característiques de les etapes d’evolució del llenguatge infanti
LA PERCEPCIÓ (0 – 12 MESOS) La percepció auditiva      Capta i reacciona els sons del seu entorn. Distingeix entre sons verbals i no verbals. Identifica la veu de la seva mare i localitza la seva procedència. Tendeix a atendre diferencialment els diferents tipus de veus. Capta l’empipament o la irritació.

La percepcióvisual No perfila les formes i els colors fins al mes. No comença a dirigir visualment fins als 6 mesos. Això no vol dir que no hi hagi d’haver estimulació en formes i colors agradables.  

ETAPA PRELINGÜÍSTICA (0 – 12 MESOS)
-

La comunicació tàctil     Els relaxa. Els demostra afecte i protecció. Contribueix a tonificar els seus músculs. Els nadons perceben la inseguretat o seguretat deles persones que els agafen i actuen en conseqüència.

LA CREACIÓ EXPRESSIVA DEL NADÓ El plor      És la primera manifestació sonora del nadó. És diferenciat i individual. Van modificant el plor perquè la resposta al seu malestar sigui satisfeta. Al principi és instintiu,però posteriorment es converteix en intencionat. Posseeix un alt poder informatiu (en referència als diferents tipus deplor).

      -

Diferenciem 3 tipus de plor: gana, malestar/irritació i dolor. Als dos dies la mare reconeix el tipus de plor del seu fill.

La succió Al principi és un article infinitiu. Generalment produeix un efecte tranquil·litzador (la pipa s’ha de retirar quan sigui possible).

El balbuceig Al mes inicia el balbuceig o lal·lació: són vocalitzacions inintencionades produïdes pelmoviment dels òrgans de formació. Les primeres emissions són articulacions identificables amb forma de paraula /axo/ o /ago/, però són intencionades.

L’ecolalia   Als 6 mesos. Evoluciona cap a l’ecolalia (sons amb certa intencionalitat imitativa, encara que no significativa). Comencen a emetre sons consonàntics i combinacions sil·làbiques d’estructura simple (consonant + vocal) o s’estanestablint les bases de l’adquisició de les primeres paraules que es produiran entre els 12 i els 15 mesos.

-

La mirada i la gesticulació  La mirada es produeix al voltant del mes de vida.     Diferencia i defineix formes. Sent una especial atracció pel moviment i el color.

Mirada a la persona adulta: Primer pas per posar atenció. Gesticulació infantil: Instrument de comunicació nadó –adult. Expressió de les necessitats i desitjos.

ÚLTIMA FASE DE L’ETAPA Cap als 10 o 12 mesos aproximadament, es produeix un doble fenomen:  Es restringeix la xerradissa.



Es continua consolidant la comprensió.

 Suposa el pas de l’etapa prelingüística a l’ús del primer llenguatge. En l’adquisició del llenguatge, la comprensió va molt més avançada que l’expressió.

-

Escaracteritza pel pas de l’emissió intencionada de paraules que van de:

-

Comença a utilitzar paraules de manera conscient de manera estable i en diferents situacions per referir-se a un element concret o objecte. Presenten característiques en funció de: l’articulació, la significació i l’ús. Dels 9 – 18 mesos, però la mitjana és dels 12 als 14 mesos.

ETAPA DEL LLENGÜATGE NO COMBINATORI (12 – 24MESOS)

L’ARTICULACIÓ DE LES PARAULES Els fonemes s’adquireixen des del més als menys contrastats (obertura de la boca):     La /a/ com a primera vocal. La /p/ (en ocasions la /m/) són les primeres consonants utilitzades.

L’emissió de paraules és de dues síl·labes: Comencen per l’estructura (vocal +/a/ + vocal) o (consonant + vocal + consonat + vocal = CACA). Després passen a: (consonant +vocal + consonant diferent + vocal); (consonant + vocal + consonant + vocal diferent) o (consonant + vocal + consonant diferent + vocal diferent). Substitueix els fonemes més difícils pels més fàcils: FREDA  PEDA. Assimila fonemes.

Es realitzen simplificacions en l’emissió:  

   

Omet sons: AIGUA  AGUA. Reduplica síl·labes: RAPID  RARAPID Escurça paraules: AIGUA  AGA.

El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estimulació del llenguatge a Infantil
  • Etapas del desarrollo infantil
  • Etapas y evolucion del Grafismo Infantil
  • Evolución del lenguaje en la etapa infantil
  • El Uso Del Ordenador En La Etapa Infantil
  • Etapas del desarrollo del arte infantil
  • etapas del desarrollo infantil
  • Etapas del desarrollo infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS