Etica per a meu fill

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 12 (2812 palabras )
  • Descarga(s) : 4
  • Publicado : 26 de mayo de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Ètica per al meu fill

Fernando Savater

[pic]

Índex

Biografia de l’autor.........................................................................................................p.3

Resum per capítols..........................................................................................................p.4

Comentaripersonal........................................................................................................p.10

Fernando Savater

Novel·lista, traductor i autor dramàtic, destaca en el camp de l'assaig i l'article periodístic. Fill d'un notari de Sant Sebastià. Va sentir afició pel teatre i va estar en alguns grups d'afeccionats. Va estudiar Filosofia en la Universitat Complutense de Madrid, on la seva família es va traslladar des de Sant Sebastià.Va treballar com professor ajudant en les facultats de Ciències Polítiques i de Filosofia de la Universitat Autònoma de Madrid, d'on va ser apartat de la docència el 1971 per raons polítiques, i també va ser professor d'Ètica i Sociologia de la UNED. Va ser catedràtic d'Ètica en la Universitat del País Basc durant més d'una dècada. Actualment és catedràtic de Filosofia en la UniversitatComplutense de Madrid. Col·laborador habitual del periòdic El País des de la seva fundació, és codirector al costat de Javier Pradera de la revista Claves para la Razón Práctica.

Ha format part de diverses agrupacions compromeses amb la pau i en contra del terrorisme en el País Basc, com el Moviment per la Pau i la No Violència, el Fòrum d'Ermua, i actualment de ¡Basta Ya!, associació que va rebre delParlament Europeu el Premi Sakharov a la defensa dels drets humans. També pertany al partit polític Unión, Progreso y Democracia.

La seva obra, composta per més de 45 llibres i nombrosos articles periodístics, ha estat traduïda a l'anglès, francès, suec, italià, portuguès, alemany, japonès i danès. Va obtenir el Premi Nacional d'Assaig en 1982, el X premio Anagrama d'assaig, el premi d'assaig"Món", el Premi Francisco Cerecedo de periodisme i va ser finalista del Premi Planeta amb la seva novel·la epistolar El jardín de las dudas, sobre un dels seus autors preferits, Voltaire.

Inicialment el seu pensament era proper a Friedrich Nietzsche (Panfleto contra el todo), se li deu per altra banda la traducció i divulgació en el món hispànic de l'obra d'un dels pensadors més notables delnihilisme contemporani, Émile Michel Cioran. Destaca pel seu interès a acostar la filosofia als joves, amb obres com Ética para Amador, un dels llibres més llegits de filosofia, Política para Amador o Las preguntas de la vida; també defensa la cultura popular per expressar la vitalitat juvenil, des de les novel·les d'aventures, els contes fantàstics, i els relats de terror al còmic i els jocs de rol.Resum

CAPÍTOL PRIMER: De què va l'ètica

En aquest primer capítol Fernando Savater ens ensenya la comparació que hi ha entre l'home i l'animal. Ens parla de que l'animal està programat, és a dir, els seus actes són instintius, no racionals com en els éssers humans. Per això diu que l'home és lliure perquè no està programat, pot fer el que li vingui més de gust. O li sigui més convenient.En canvi els animals no tenen aquesta llibertat que tenen els humans perquè estan programats per fer una certa cosa i no poden fer-ne una altra.

L'ètica és sinònim de saber viure o de tenir l'art de viure. L'home que és lliure pensador, és aquell que creu en el que pensa i res no l’influeix.

Pensar a com la majoria és molt fàcil, perquè tothom et donarà la raó en canvi pensar a diferent noés tant fàcil perquè sempre et trobaràs molta gent que s’oposarà al teu pensament. A més el que pensa a com tothom no s'adona dels defectes que pot tenir el seu pensament, ja que ningú no li recrimina res. En canvi quan penses diferent un mateix se n'adona dels errors que pot estar cometent, gràcies a una persona que té un pensament contrari al seu i li fa veure.

CAPÍTOL SEGON: Ordres,...
tracking img