Etudiante

Páginas: 16 (3790 palabras) Publicado: 3 de enero de 2013
CiÈnCieS SoCialS 2n | Capítol 13 | Versió impresa

la fi de l’edat mitjana europea

CiÈnCieS SoCialS 2n | Capítol 13 | Versió impresa

la fi de l’edat mitjana europea: la CaiGuda de ConStantinoBle
l’arribada dels turcs
Durant el segle XIII, algunes tribus turques, un poble convertit a l’islam provinent de l’Àsia central, van venir cap a Occident. Es van instal·lar a les fronteres del’Imperi romà d’Orient o Bizantí i el cap d’una d’aquestes tribus, Osman I, les va unificar totes sota el nom d’otomans. Els seus successors van anar conquerint territoris fins que, a finals del segle XIV, l’Imperi bizantí va quedar reduït a la seva capital, Constantinoble.

la caiguda de Constantinoble
A mitjan segle XV, va pujar al tron Mehmet II, el qual va decidir prendre la ciutat i va desplegarun nombrós exèrcit davant les muralles que encerclaven Constantinoble per mar i per terra. L’emperador bizantí, Constantí XI, va demanar ajuda als cristians d’Occident. Però com que ja no tenia territoris i, per tant, no tenia poder, només van enviar-li soldats Venècia, Gènova i el Papa. Venècia i Gènova tenien un interès comercial i el Papa ho va fer perquè Constantí li va prometre la unificacióreligiosa. Finalment, els otomans van conquerir la ciutat l’any 1453.

l’imperi otomà
Els otomans van canviar el nom de Constantinoble pel d’Istanbul i van convertir la ciutat en la capital d’un dels imperis més grans i duradors de la història.

la monarQuia aBSoluta
Vers la meitat del segle XV, es va consolidar un nou sistema de govern: la monarquia absoluta. Mitjançant aliancesmatrimonials, les cases reials van aconseguir unificar prou territoris com per concentrar a les seves mans tot el poder estatal, que abans compartien amb la noblesa i l’Església. L’autoritat del rei va esdevenir il·limitada. Les característiques pròpies del nou sistema de govern van assentar els fonaments de l’Estat modern.

l’exèrcit permanent
Estava format per soldats professionals pagats amb elsimpostos dels súbdits i, per tant, estava sempre disposat a anar a la guerra contra els altres estats i a imposar el poder del rei als nobles o pagesos que es revoltessin.

LA FI DE L’EDAT MITJANA EUROPEA | 287

CiÈnCieS SoCialS 2n | Capítol 13 | Versió impresa

la diplomàcia
Era el vehicle de les relacions internacionals.

la burocràcia
Integrada per funcionaris o treballadors públics,administrava i controlava els territoris o municipis de l’Estat: recaptava impostos, feia complir la llei, etc. França, Anglaterra i els regnes de la Península Ibèrica, on hi havia monarquies hereditàries des de l’Edat Mitjana, es van convertir en monarquies absolutes. El Sacre Imperi romanogermànic, també.

els reis Catòlics
Un dels exemples més clars de la constitució d’una monarquia absoluta ésel de la Corona de Castella. El segle XV, la Península Ibèrica es trobava dividida en tres regnes cristians, Castella, Portugal i Aragó; i un de musulmà, Granada. Aragó tenia greus dificultats polítiques perquè França volia expandir el seu territori als Pirineus i a Itàlia, on també hi tenia possessions la corona aragonesa. Per tant, necessitava aliar-se militarment amb algú. És per això queFerran, l’hereu al tron d’Aragó, es va casar amb Isabel, la princesa de Castella, i va acceptar unificar els seus respectius territoris quan pugessin al tron. Però com que Ferran era el que demanava ajuda, es va haver de comprometre a ocupar un segon lloc al govern. Tanmateix, quan el rei de Castella va morir, va esclatar una guerra civil. Un sector de la noblesa castellana volia que fos la filla delrei difunt, Joana la Beltraneja, i no Isabel, la seva germana, qui heretés el tron. Finalment, la victòria va ser per a Isabel, que fou coronada reina. Ferran va succeir el seu pare aquell mateix any i les corones de Castella i Aragó van quedar unificades. Tot i que cadascun dels reialmes va conservar les institucions i lleis pròpies, el govern era centralista i autoritari, de manera que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etudiante
  • Etudiante
  • etudiante
  • etudiante
  • etudiante
  • Etudiante
  • Etudiante
  • Etudiante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS