Examen PAU Filosofía (Ejemplo)

Páginas: 3 (595 palabras) Publicado: 16 de enero de 2015
COMENTARI DE TEXT

TEXT A COMENTAR:
Possibilitat d'un argument sobre l'existència de Déu (Meditació V)


1. -

a) El fragment a comentar és un text ontològic en què Descartes exposa la sevaIdea de Déu. En el text, relaciona l'existència de Déu amb el dubte (dubte de Déu), parla del dubte de la informació que ens proporcionen els sentits i qüestiona la hipòtesi del geni maligne, en quèafirma la certesa de l'existència de Déu a l'esperit i la certesa de les veritats matemàtiques.


b) El text pertany a l'ontologia cartesiana. En aquest àmbit ontològic, Descartes ja ha afirmatl'existència de Déu, i es planteja un argument ontològic per justificar aquesta conclusió. Dins l'etapa filosòfica de Descartes, també cal destacar que aquest ja ha arribat a eliminar la hipòtesi del genimaligne un cop demostrada l'existència de Déu ([...] haig de considerar almenys tant certa en el meu esperit l'existència de Déu com certes he estimat fins ara totes les veritats de lesmatemàtiques).

Descartes també desenvolupa el concepte de res infinita, en què afirma la seva idea de Déu com a substància summament perfecta, i ho compara amb la veritat en l'àmbit de les matemàtiques. De fet,podem apreciar molts dels atributs de Déu que justifiquen la idea de res infinita (trobo certament en mi la seva idea, és a dir, la idea d'un ésser sobiranament perfecta [...], conec amb tantaclaredat i distinció que a la seva naturalesa li pertany una existència actual i eterna).
2. -

a) Mètode: argument portat a terme de manera sistemàtica, començant per un criteri de dubte, que es vamodificant segons convingui.
Intuïció: veritat que la raó concep clarament i distintament, que se'ns imposa, i en la qual no hi ha cap possibilitat de dubte.
Deducció: partim de les certeses obtingudesper intuïció i anem captant les connexions entre uns conceptes simples i uns altres en un moviment continu de la raó.
Evidència: només podem assolir com a criteri de veritat allò que es presenti...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Examen PAU filosofía 2BACH
  • filosofia de platon examen pau
  • Respuesta examen filosofia pau septiempre 2010
  • Examen Pau
  • Examen PAU
  • Examen Pau
  • Examen Pau
  • Examen De Pau

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS