Exercicis Restauració

Páginas: 5 (1034 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2012
1-. Sintetiza:
a) Quin sistema polític va idear Cánovas per asegurar la Restauració de la monarquia? Quins van ser els suports principals que va tenir?
Cánovas va crear un sistema bipartidista, que era caracteritzat per l’alternança del poder entre dues forçes polítiques en el qual hi hauria un torn pacífic entre aquests partits. Els principals suports que va tenir van ser els Moderats,l’Antiga Unión Liberal, el dissidents del carlisme i per part de la població, els grans propietaris rurals, l’alta burguesa i les clases altes.

b) Quins mecanismes asseguraven durant la Restauració l’alternança en el poder entre els pàrtits dinàstics? Quines semblances i quines diferències hi havia entre els conservadors i els liberals?
Teien com a mecansimes per assegurar-ho el renunciamentdels pronunciaments per accedir al govern, reunir totes les forces polítiques que acceptava la monarquia vigent, el torn pacífic que garantía l’estabilitat institucional i la fi de les intervencions militars en la vida política.

Semblances: | Diferències: |
Partits de minories, de notables. | Conservadors: Immobilisme, Sufragi censitari, defensa de l’Església i l’ordre social. |
Defensa dela Monarquia, la Constitució, la propietat privada i la consolidació de l’Estat liberal, unitari i centralista. | Liberals: Sufragi universal masculí, Reformisme social progressista i laic. |

c) Quins grups polítics quedaven marginats del sistema? Quin paper se’ls reservava? Com van evolucionar durant la restauració?
Quedaven marginats del sistema els Republicans (Possibilistes,Progressistes, Unitaris i Federals), els Ultracatòlics (Carlins, Integristes i Unión Católica), els Nacionalistes (Lliga Regionalista, Partit Nacionalista Basc) i els Socialistes (PSOE). Aqustes forçes polítiques van esdevenir una petita oposición pel bipartidisme vigent, tot i que no van aconseguir el nombre suficient de diputats per poder formar govern o constituir una minoria influent.

d) Quina vaser la política dels governs de la Restauració en relació amb l’illa de cuba? Per què es va desencadenar una guerra a favor de la seva independencia? Com es va desenvolupar aquest conflicte? Quines actituds van tenir els catalans en relació amb la guerra cubana?
En relació a la política dels governs, per començar, trobem la fundació de dos partits a Cuba, el Partido Autonomista, format per cubans ila Unión constitucional, partit españolista en què militaven peninsulars instalats a Cuba. Els primers demanaven l’autonomia de l’illa i propugnava un seguit de reformes polítiques i econòmiques, cosa que el Partido Liberal de Sagasta va donar suport, tot i que l’únic que va arribar a concretar va ser l’abolició formal de l’esclavitud i van voler fer una reforma de l’estatut de Cuba, peròl’interés purament comercial dels espanyols ho va impedir. A partir d’aquí, veient l’ineficència de l’administració espanyola per dur a terme reformes, va provocar que l’independentisme guanyés força davant de l’autonomia, així doncs, a Cuba van començar a sorgir partits com Partido Revolucionario Cubano, encapçalat per José Martí, el qual tingué el suport d’altres intel.lctuals.
Aquest conflicte començàamb l’anomenada Guerra chiquita (1879), on els cubans van ser inferiorment nombrosos i no van tenir ni suficient suport, ni suficient armament per combatre contra l’exèrcit espanyol. El 1895 es va produir el Grito de Baire, que va donar peu a un nou aixcament que es va estendre ràpidament per tota l’illa i en el qual, Cánovas del Castillo hi va enviar un exèrcit per intentar la pacificació del’illa. Al no aconseguir-ho, Martínez Campos, el cap de l’exèrcit, va ser substituït per Valeriano Weyler, el qual va aplicar una forta repressió contra els cubans, a diferencia de la pacificació que propugnava Martínez Campos. Però el terreny cubà no va ser favorable pels espanyols, tampoc van tenir suficients provisions i els soldats tampos estaven ben preparats per l’enforntament, cosa que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauració
  • exercicis
  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • La restauració
  • la restauració
  • restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS