Experimento huevo verde

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (351 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
1- FREGIR UN OU EN FRED!

Volem observar com es pot fregir un ou sense foc ni oli. Ens cal un plat, un ou cru i alcohol de farmàcia. Trencarem l’ou sobre el plat i hi tirarem alcohol a sobre…* Què observem?
A mesura que anem afegint alcohol a l’ou es va solidificant la clara i el rovell de l’ou.

* Com ho expliquem?La transformació que coneixem habitualment de l’ou fregit, consisteix en el canvi estructural de les proteïnes, desnaturalització. Però això no només es pot produir fregint-lo, també amb l‘acció decertes substàncies com l’alcohol.

Què passarà si abans de tirar-hi
l’alcohol batem l’ou?
Igualment es solidificarà però formaràuna massa a simple vista homogènia però que adoptarà una forma semblant al recipient en el que el posem, com si d’una truita es tractés.


2- MIREM L’INTERIOR DE L’OU?

Si ara volem veurel’ interior de l’ou sense
trencar-lo, posarem amb cura un ou cru, dins
un got. Afegirem vinagre ( si pot ser de vi blanc)
fins a cobrir-lo i ens esperarem uns quants dies...
A mida que ellíquid s’enterboleixi, anirem
canviant el vinagre.

* Què veiem?
Veiem que, al principi es va produint una escuma i van sortin bombolles al vinagre a causa de la reacció de l’àcid acètic amb elcarbonat de calci dela closca de l’ou. Quan el treiem, observem que, ja no és dur, sinó que es tou i fins i tot, el podem fer botar.

* Com ho podem explicar?
Que l’àcid acètic reacciona amb elcarbonat de calci i es produeix diòxid de carboni i aigua que van al medi, i acetat de calci. Com que la closca es de carbonat de calci, que es dur, en condicions normals es trencaria però, com que elfem reaccionar amb àcid acètic, la closca esdevé tova.

* A la vista dels resultats, podríem dissenyar un experiment que permetés tornar flexibles els ossos de pollastre, per exemple?

Si els...
tracking img