Filo

Páginas: 25 (6063 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
Quin és procés de descarts per arribar al coneixement indubtable, en pensar i després dir que un existeix?
Primer busca una qüestió que sigui indubtable, pensa en els sentits però s'adona que qualsevol que hagi tingut un somni, es a adonat que els sentits el poden enganyar. Després pensa en la raó però s'adona que qualsevol que hagi tingut un error matemàtic s'ha vist moltes vegades equivocat. Imentre tracta de rebutjar tot i pensar que res és cert, s'adonava que això que feia (pensar) el portava a una cosa indubtable: penso després existeixo. Que el fet de pensar li feia veure com una necessitat la seva existència i que aquest era un fet indubtable, que per pensar després se seguia que existia.
El dubte metòdic!, És el mètode cartesià. Descartes parteix de la idea que el coneixementteòric ha de ser absolutament veritable, i tot coneixement que no ho sigui havia de ser abandonat perquè el considerava insuficient. Per això mateix, el decideix fundar un saber filosòfic basat en la certesa pura, sense lloc al dubte. Així és que comença a dubtar de tot, i allò del que no es pugui dubtar, havia de ser el que prengui com a veritat absoluta. D'aquesta manera arriba a la conclusió quede l'únic que no pot dubtar és que està dubtant (de tota la resta si), per tant, si dubteu vol dir que està pensant, per tant existeix. I així crea el cogito cartesià: Penso, per tant existeixo.

Resum del seu pensamentEl seu pensament el situaria entre els principals artífexs de la revolució científica del segle XVII. A les formes i les qualitats de la Física Aristotèlica, que, interpretadesmalament (sobretot pel pensament cristià i escolàstic), havien resultat ser un frau com a eixida intel·lectual, es contraposava la idea clara i fonamental que el món físic no és més que un pur mecanisme. I aleshores proposà el programa[1] ideal de tota ciència teòrica: construir, amb un mínim nombre de principis, un sistema que donara raó de tots els fets coneguts i que permetera descobrir fetsnous. Com sol ocórrer amb freqüència amb les teories revolucionàries, el llegat de Descartes no fou sols un troballa, sinó també una visió. Forçat a recórrer a l'experiència i a les hipòtesi demostrà ser el primer gran mestre del model hipotètic. Aquest ha esdevingut una eina essencial per a qualsevol investigació científica.
Descartes mateix ens ha deixat una exposició del seu pensament, en elpròleg de l’edició francesa de la seva obra Principis de filosofia.[2] El primer que fa es aclarir allò que ell considera que es la filosofia: estudi de la saviesa, entesa en primer lloc com prudència en la conducció dels afers humans. També com coneixement de totes les coses que l'home pot conèixer per la conducció de la seva vida, conservació de la salut, i descobriment de totes les arts. SolsamentDeu es perfectament savi, i l'home es mes o menys savi en la proporció que coneix les veritats mes importants.
La condició per a que un coneixement sigui real es que pugui ser deduït d'unes causes primeres,[3] que han de complir dues condicions. La primera ser clares i evidents quan la ment humana s'aplica atentament a la seva consideració. La segona es que tots els demès coneixements depenend'elles, de tal manera que els principis fonamentals es poden entendre sense ajuda de cap altre coneixement, però no a la inversa.
A continuació ens parla dels cinc graus que considera que pot tenir la saviesa. El primer grau consisteix en les nocions clares i evidents, que es poden deduir sense cap meditació. El segon grau es tot el que ens ensenya l’experiència dels sentits. El tercer grau s'obtéper converses amb altres homes. El quart grau consisteix en el que aprenem per la lectura de llibres escrits per homes que poden donar-nos bones instruccions.
Diu també que en tots els temps han existit homes que han intentat assolir un cinquè grau de coneixement, consistent en una saviesa millor i mes segura, es a dir la cerca de lescauses primeres. Aquets homes els anomenem filòsofs, però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS