Filosofia 2batchillerato catalan

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 16 (3994 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 12 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Tema 1

Vocabulari
Physis= natura
Nómos= llei
Physics= primers filòsofs
Mite= explicacions d’èssers sobrenaturals, que no es pot criticar. Diu que l’explicació es basa en la voluntat dels déus.
Logos= explicacions basades en la raó, explica la natura i els seus canvis. Prescindeix dels déus, es basava en l’observació i l’experiència, pot discutir-se mitjançant un discurs racional que donalloc a un pensament racional.
Polis=Nova forma d’organització de l’Estat al voltant de la ciutat.
Àgora= Res està definit, tot està per decidir.
Arkhé= Element bàsic que es font de tot i està en tot. Primer element a partir del qual es forma l’univers i les susbstàncies que el formen. Matèria que origina tot allò que existeix.
Areté= virtut
Aletheia= veritat

Introducció
La filosofía vanèixer a Grècia cap al segle VI aC, ja que aquesta ciutat estava oberta al mar, hi havia un gran comerç, no estava al centre d’un antic imperi i no tenien llibre sagrat, i amb tot aquest cumul de coses juntament amb les diferents llengues que van arribar de l’exterior, els grecs van començar a preguntar-se coses.
La filosofía va tractar de cercar mitjançant la raó humana la causa oculta de lanatura i la creació d’una vida social, raonablement. Van començar amb l’ús del Mite, i poc a poc van passar d’aquest fenòmen, al Logos, que va donar lloc al pensament racional.PRIMERS FILÒSOFS
| ARKHÉ/ÀPEIRON | QUE EXPLICA? |
TALES DE MILET | Ark.= AIGUA perque..
Tot esta constituit d’aigua. | -Els déus han deixat d’actuarsobre la natura, , ella sola es regula.
- L’èsser humà, es capaç d’accedir als secrets de la natura, ja que a partir de l’estudi i de la raó creu poder accedir al coneixement. |
ANAXIMANDRE | Àpe.=INDETERMINAT perque..
Apartir d’aixo es creen les coses , a partir de l’oposat (calor, fred)(sec i humit)
| -Explica l’origen i l’evolució de les coses.
|ANAXÍMENES | Ark.= AIRE perque.. És principi vital que adopta formes diferents com a resultat de procés de condensació i rarefacció.

També introdueix un element nou , que es l’ànima, que és aire que ens manté units i ens guía en el coneixement. | -Les condicions de la natura són les mateixes que les del pensament.
-Plantejaments amb elements místics. |

Filòsofs de Milet.
Aquests primersfilòsofs, son capaços de donar una explicació general sense la necessitat de la voluntat dels déus ni la seva invocació, basant-se individualment, amb el seu arkhé.

Pitagòrics.
El creador d’aquest altre grup de filòsofs fou Pitàgores, que va fundar la seva propia escola al sud d’Itàlia on s’ensenyaven matemàtiques filosofía amb un àmbit mistic i religiós.
D’ell ens arriba el seu coneixement matemàtic,creences religiós. Per una banda, el seu arkhé eren els nombres, ja que ells purificaven l’ànima i el coneixement matemàtic era molt important.

-Pitagorisme i religió
Els pitagòrics creien que l’anima humana havia caigut del món divií i estava atrapada a la presó del cos (els sentits son un impediment per a conèixer la veritat). Durant el trànsit de l’anima cap al cos, experimenta procesosde transmigració a altres cossos, en espera de tornar al seu lloc d’origen seguint un procés de purificació com l’entrega a l’estudi dels objectes i dels nombres entre altres.

-Matemàtiques i realitat
Per als pitàgorics l’arkhé eren els nombres perque els cossos físics tenen punts geometrics, que donen lloc a unes linies, que donen lloc a una superficie, I per tant a cossos tridimensionalsdotats de volum. Quan van entendre les unitats matemàtiques com a elements materials, va nèixer l’inici de la manera matemática de pensar la natura. Els pitagòrics afirmaren que gràcies a les mates, es podien fer estudis que no podiem aconseguir a través dels sentits.
Amb Pitàgores es comença la creença de que la raó es més fiable que els sentits i que les qüestions que són demostrades...