Filosofia: Què És L'Ésser Humà?

Páginas: 12 (2856 palabras) Publicado: 4 de junio de 2012
Filosofia:
L’Esser Humà: Naturalesa i cultura
Què és un ésser humà, o que és ser humà?
1a resposta Aristòtil: Diu que l’home és l’animal racional, que parla i que raona. Definició grega: L’home és l’animal que té logos, és a dir, lògica, raó, coneixements, logos vol dir també llenguatge.
2a Resposta de Marx: Defineix l’home per el treball, és l’ésser que treballa, és a dir, que amb la sevaenergia tan física com mental, transforma la naturalesa artificialment, per fer-ho ho ha de fer cooperant amb els altres. (Treball social)
3a Resposta de Sartre: S.XX. Defineix l’home per la llibertat. L’home és un ésser lliure. Es refereix a una llibertat interna. Ho diu perquè la conducta de l’home no esta prefixada abans de néixer, ja que ell mateix, poc a poc, va decidint el camí que cadascúrecorre, cadascú decideix, en canvi, els animals no decideixen res, si més no, segueixen els seus instints i es guien pels seus instints.
Un ésser viu és un ésser que intercanvi informació i energia amb el medi o entorn en el que està, és un ésser obert. Un ésser viu vol seguir viu, tan de manera individual (alimentant-se), com col•lectiva (Reproduint-se).
Fins al S.XVIII, es pensava que totes lesformes de vida havien existit i que es reproduïen d’igual forma.
A S.XIX és deia que la vida va existir a partir d’un ésser viu simple i poc a poc s’ha anat fent més complexa i han anar apareixent altres formes de vida. D’això se’n diu evolució. La teoria de l’evolució. L’evolucionisme.
La primera teoria de l’evolució fou la de Lamarck, que deia que un canvi en el medi fa que els éssers s’hagind’adaptar (ex: Girafes que tenien el coll curt, però la necessitat d’haver d’agafar menjar, fa que a mida que es reprodueixen el vagin tenint més llarg. Aquesta teoria va ser abandonada ràpidament. La que va triomfar fou la de Darwin. Darwin deia que nomes sobreviuen aquells que s’adapten als canvis, “la supervivència dels més aptes”.
Els humans proveeixen dels primats. Els primats es divideixenen dues branques, una en la que hi estan els goril•les, ximpanzés i orangutans, i en l’altre on apareixen els homínids. I finalment en aquesta última branca pareix l’homo sapiens sapiens (l’home que sap que sap).
Procés d’hominització: Canvis orgànics des dels éssers homínids dins a l’homo sapiens sapiens. Canvis:
- Passar de caminar de 4 a 2 potes, així tenen les mans lliures per a d’altresactivitats.
- Augment del camp de visió, pel sol fet d’estar a dos potes, augment així també la seva supervivència.
- Augment cranial degut a que el cap s’aguanta sobre l columna i així pot tenir més cervell, i l’augment de cervell els va fer tenir més funcions (llenguatge, autoconvivència)
- Augment de la capacitat de la tècnica i altres aspectes degut a l’augment capacitatiu del cervell.Estímul -> resposta -> Éssers vius
Estímul -> pensament -> resposta -> Éssers humans
El fet de parlar fa que es puguin comunicar i a l’hora viure en societat.
Procés d’humanització: (Canvis culturals de l’aparició de l’homo sapiens sapiens fins ara) Canvis en la manera de viure, cultura.
Natura: és allò amb el que naixem, allò innat, el què tenim per naturalesa. Naturalesa seria la informaciógenèticament heretada genèticament. També tenim un sistema nerviós preparat per a aprendre. Els humans al néixer són molt dèbils i necessiten de la protecció paternal molt alta.
Neotènia: és un sistema nerviós preparat per aprendre i per això els humans , que naixem amb aquest sistema, necessitem aprendre perquè no sabem res i el fet d’estar protegit fa que aprenguem molt més.
Seria com si l’humàneixes a mig fer.
Els humans per aprendre necessiten d’altres persones, tot i què també s’aprèn per imitació, per l’experiència pròpia, però la principal font d’aprenentatge és la societat. Això dóna pas a la cultura, què és tota la informació que s’aprèn per mediació dels altres.
És a dir que tenim dues informacions, la genètica (la que ens bé des de petits) i la social (la que aporta la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA NATURALESSA SOCIAL DE L'ÉSSER HUMÀ
  • Naturalesa de l'esser huma
  • Evolució I Origen De L'Esser Huma
  • Filosofia Hume
  • Filosofia hume
  • Hume
  • Filosofía
  • Filosofía De Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS