Filosofia a matrix

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1476 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Matrix
Introducció:
Matrix (1999) és una pel·lícula de ciència-ficció i acció dirigida pels germans Larry i Andy Wachowski. Va ser una pel·lícula molt premiada tant per la crítica com per els espectadors. Un dels aspectes més interessants de Matrix és el seu vessant filosòfic. En paraules del filòsof William Irvin: "Matrix és la pel·lícula més filosòfica que s'hagi fet mai: cada pas del seuargument es pot connectar amb algun problema filosòfic.
Pràcticament tots els aspectes de la filosofia surten reflectits a la pel·lícula, alguns més que altres. La principal qüestió filosòfica de la pel·lícula és l'existència del món que percebem.

A) Epistemologia:
A Matrix, el món "real", el món on vivim nosaltres no és més que un programa informàtic, i, per tant, no es real. Elsconeixements que adquirim no son reals, i tampoc son adquirits pels sentits, sinó que son induïts pel cervell. Per tant, Matrix ens fa creure que utilitzem els sentits, però fins i tot això es una il·lusió.
B) Metafísica:
La Metafísica és un dels aspectes més importants de la filosofia que apareixen a Matrix. El seu principal paral·lelisme és amb el mite de la caverna de Plató, qué explicaré millor mésendavant. El món que percebem no és real. És una il·lusió. El món real és el del 2199, el món del futur. Realment, no hi ha món metafísic ni trascendent, o almenys, no s'en fa cap referència, però es pot establir un paral·lelisme on el món físic seria Matrix i el món metafísic seria el món real. D'aquesta manera es poden establir comparacions molt interessants amb teories filosòfiques de diversosautors.

C) Antropologia i Ètica:
En un moment de la pel·lícula, es diu "el cos no pot viure sense la ment". La pel·lícula té un dualisme antropològic, doncs es fa distinció entre cos i ment diverses vegades. Així, si algú mora dins de Matrix, també mor en el món real, doncs el seu cervell ho interpreta així.
Pel que fa a la Ètica, el principal debat que surt a la pel·lícula és si s'had'acceptar o no el món real. Un dels personatges, Xifra, no vol quedar-se al món real degut a la seva duresa, i vol tornar a Matrix, tornar a ser un ignorant, per ser més feliç. És ètic, cercar la ignorància per estalviar-se el dolor?

D) Educació:
L'Educació té molts paral·lelismes amb Plató i Sòcrates. Per educar la ment i aconseguir arribar al món real, a Neo l'ajuden Morfeo i Trinity,alliberant-se abans de els seus coneixements prèvis (dialèctica i maièutica). I, de la mateixa manera que deia Plató, tot i que et poden ajudar a arribar-hi, al coneixement hi arribes sol, i això també es comentat a la pel·lícula.

E) Autors:
a) Sòcrates, Plató i Aristòtil
1. Mite de la caverna: El mite de la caverna es la principal al·legoria filosòfica que apareix en Matrix. Enaquest mite, Plató ens explica, en forma de metàfora, com està configurat el món. Ens diu que som uns esclaus vivint en una cova, on s'els hi projecten sombres, i ells creuen que aquelles sombres son la realitat. Algun d'ells escapa i veu la llum del Sol (idea de bé, arriba al coneixement). Aquell vol tornar per rescatar els altres, a risc de que no el creguin.
A Matrix passa el mateix. La humanitatviu enganyada, tot el que veuen no es sinó imatges mentals. Neo i d'altres aconsegueixen sortir de la cova (Matrix) i veure la llum del sol (Món Real). Tornen per ajudar als altres a veure la realitat, però saben que la majoria no els creuràn, i es tornaran en contra seva.
2. Antropologia: A Matrix, es distingeix entre cos i ment. En un moment de la pel·lícula, Morfeu diu "El cosno pot viure sense la ment". Quan algú t'ataca a Matrix, no ataca al cos, sinó a la ment. Aquest dualisme es propi d'autors com Plató o Descartes, cos-ànima, on ànima es la racionalitat.
3. Concepció del coneixement i del saber: A Matrix tot es virtual, i la informació que ens arriba pels sentits (que realment, no ens arriba pels sentits, sinó que creiem que ens hi arriba) es...