Filosofia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 9 (2027 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 24 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
FILOSOFIA: EL SABER FILOSÒFIC/TASCA INICIAL
2. Repassa la lectura inicial de situació i resumeix en un parell de línies què és, segons la professora del relat: filosofia, filosofar i pensament filosòfic.
- Per a la professora la filosofia és el que fan els filòsofs. És tot pensament, problema, misteri o inquietud que ha sorprès i fet pensar a l’ésser humà.
- Filosofar, a part de demanar-se perquè som com som, d’on venim i aquest tipus de preguntes, també és pensar en llibertat, per un mateix, d’una manera crítica i creativa, sense defugir ni els problemes ni les solucions.
- I per últim, el pensament filosòfic es caracteritza per la radicalitat de les preguntes i pel rigor crític. Aquí és on el filòsof sospita de les veritats no provades i, fins i tot, dubta de la veritat provada.3. Quin significant creus que té el terme filosofia en les frases següents? Hi ha alguna idea comuna a totes tres?
Les tres frases volen dir el mateix. Diuen que has de pensar millor les coses, raonant el que i fas i la teva manera de fer les coses. I sobretot prendre’s la vida amb ganes de saber més.

4. Redacta alguna frase o text breu, usant la paraula filosofia. Pensa quin sentit té enel context creat.
Moltes vegades tots en haurem adonat que les coses i els nostres pensaments són ben diferents amb les altres persones. Per exemple, un fa els deures al moment i se’ls treu de sobre i en canvi un altre prefereix sortir i a l’últim moment fer els deures a corre-cuita. Això és que cadascú té la seva manera de ser i de fer, cadascú té la seva filosofia de la vida.
En aquest cas,el terme filosofia es refereix a la seva manera de pensar i de fer envers la vida.

5. Segurament en més d’una ocasió t’han sorgit preguntes a les quals no trobes resposta, que no et resulten fàcils de resoldre. Recorda’ls i anota’n algun en la taula següent i , al costat, escriu la resposta que tu hi dones.

preguntes | La teva resposta |
* Són igual de respectables totes lesopinions * Quin és el nostre origen? * Com és possible el problema del mal en el món. * Què vol dir ser humans? | * És cert. Tothom pot tenir les seves opinions vers un tema i ben diferents de les nostres i no les comparteixis,però totes han de ser respectades. * Per a mi, l’origen de tot el que ens envolta és el que la ciència i les teories científiques ens diuen. El tot va aparèixer desprésdel Big Bang. * Crec que per més que la majoria de gent vulgui el bé per la societat, hi ha d’altra gent que el que fa és el mal perquè per a ells no són ningú i ho fan per a sentir-se millor i integrat dins la societat. * Per a mi ser humans vol dir saber comportar-se amb els demés, raonar de manera crítica i constructiva. Vol dir saber que no només estem aquí per a fer diners, guanyarprestigi, i fer realitat els nostres somnis, sinó algú que sap a on pertany, d’on prové i què fa aquí. |
a) Creieu que la ciència ens dóna una resposta segura i definitiva a aquestes preguntes? I la religió? Explica amb algun exemple el perquè de la teva resposta.
Jo crec que ni la ciència ni la religió pot donar una resposta segura de res del que ens envolta i sempre ens hem qüestionat. Perveure-ho més clar posaré un exemple i el nostre origen i l’origen del tot és el més adequat per a aquest. La religió sempre ha cregut que tot el que avui veiem i que en el seu temps hi havia va ser obra de Déu. Hi haurà molta gent que comparteixi aquesta idea però tots sabem que no és certa. En canvi, la ciència ens diu que tot es va formar a partir d’una gran explosió que sorgí del no res ques’anomena Big Bang. Tot això són teories que es qüestiona la gent per a trobar una resposta aquest fet que tant la ciència i la filosofia sempre s’han preguntat. Però ni els religiosos tenen una certesa ni una prova que justifiqui que el món va ser creat per Déu, ni els científics tenen del tot precís una prova que verifiqui aquesta teoria. Així que crec que cap dels dos pot saber d’una forma segura...
tracking img