Filosofia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (451 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 18 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
7. KARL MARX (s.XIX)
La concepció de l’home de Marx es basa en dues idees:
1. L’home és un ésser pràctic, que actua, que treballa
Osigui que l’home es defineix a partir de la dimensió productiva,és a dir, l’home ha de produír els béns necessàris per poder viure. I és gràcies al treball, que l’home es relaciona amb el món, osigui amb els altres homes i amb la naturalesa.
2. No existeix laescència humana comuna, només existeixen homes concrets
Aquests homes viuen en una societat dins context històric, social i cultural concret. I són diferents als homes que viuen en una altre societat,perquè pensen diferent.
- El que ens fa ser diferents són les relacions socials.
- El tipus de societat condiciona la nostra manera de pensar.
- L’home de cada època és diferent.
Per saber comés l’ésser humà de casa època, hem d’estudiar el mode de producció d’aquella societat, perquè l’aspecte més important de la societat és l’aspecte econònic.
- “No és la conciència la que determina lavida, sino que és la vida la que determina la conciència” aquí, quan parla de vida es refereix a com la produïm, com treballem. I amb conciència es refreix a la manera de pensar, les idees i elsvalors.
- “La religió és l’opi del poble”, amb això Marx vol dir que els que tenen poder econòmic utilitzen la religió, el dret i l’art per justificar una situació econòmica de domini.
Marx es va dedicara estudiar l’home de la societat capitalista (on es dóna la propietat privada dels mitjans de producció). En aquesta societat, l’home viu alienat, perquè el treball que hauria de ser una eina perpoder-nos desenvolupar i el mitjà de producció de l’home, és el que ens esclavitza i ens deshumanitza. Aquesta aliennació del treballador es dóna en diferents àmbits:
-L’home està aliennat en relació elproducte del seu treball, és a dir el treballador no controla el procés, com més treballa, més aliennat.
-El treball aliè en relació la pròpia activitat, perquè en el treball l’home no pot ser...