Fongs

Páginas: 31 (7576 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2012
1. INTRODUCCIÓ

Quan parlem de bolets ens referim a la part visible d’un ésser que viu sota terra, sobre la fusta, entre l’herba o la fullaraca i que se’n diu fong. Els fongs no són animals ni vegetals (no tenen arrels, ni fulles, ni clorofil•la, són immòbils i es reprodueixen per espores). Inca-paços de sintetitzar la matèria orgànica, l'han de prendre d'altres éssers, vius o morts en-tre elsquals viuen. És per això que constitueixen un grup a part, l'anomenat regne dels fongs
No tots els fongs donen lloc a bolets, n’hi ha molts de microscòpics i la seva importància és extraordinària, com és el cas dels llevats, les floridures, els antibiòtics etc. Sense ells no seria possible la transformació de la farina en pa, l’ordi en cervesa, ni el most en vi, encara que molts d'ells són elsresponsables de què es malmetin els aliments. Tampoc seria pos-sible curar moltes malalties, abans considerades com mortals, sinó hagués estat pel des-cobriment de la penicil•lina feta pel doctor Fleming.
Una altra funció molt important dels fongs és que, junt amb els bacteris i altres microor-ganismes, descomponen la matèria orgànica del sòl i ajuden a restituir les sals minerals que havienestat absorbides per les arrels de les plantes.


Fredolic (Tricholoma terreum)

2. CONSTITUCIÓ

El fong és constituït per un aparell vegetatiu format per milers de filaments microscòpics (hifes) que viuen i es desenvolupen amagats entre la matèria orgànica, generalment en descomposició, formant un conjunt semblant a una teranyina que se’n diu miceli. La forma de filament estret no és casualja que representa la millor forma de poder penetrar en el substrat, cercar-hi aliments i absorbir-los (també n'hi ha que són unicel•lulars i s'han adap-tat a viure dins de cèl•lules). Quan les condicions de temperatura i humitat són adients, aquest miceli creix molt de pressa, es concentra i forma l'òrgan reproductor o carpòfor que popularment es coneix com bolet i que surt a l'exterior. Lesestructures reproductores pre-senten gran varietat de formes, a partir de les quals es classifiquen els fongs. En aquestes es formen les espores que permetran, amb la seva dispersió, la reproducció de l’espècie


3. VIDA I HÀBITAT DELS FONGS

El miceli pot viure, segons l’espècie de fong, sobre diferents substrats, al sòl (preferent-ment en terrenys sorrencs) entre l'herba o la fullaraca o sobresubstància viva o morta. Segons la forma de vida i el substrat del qual s’alimenten podem fer tres grups de fongs:

Fongs paràsits:
Són els fongs que s’instal•len sobre els organismes vius com: les plantes (les fulles, la ti-ja, les arrels, les flors o els fruits), els animals (la pell, les mucoses, etc.)o bé sobre altres fongs, produint-los danys que poden arribar a ser mortals.Fongs sapròfits:
Són els fongs que viuen sobre matèria orgànica morta, degradant-la. Així podem trobar fongs sapròfits sobre fusta podrida, fulles mortes, fruits o fems. Són sapròfits els fongs de camperols, rossinyols, cama-secs, apagallums, bolets de tinta, etc.

Fongs simbionts:
Són fongs que obtenen la matèria orgànica d’altres éssers vius i, a canvi, els hi proporci-onen humitat i salsminerals essencials com el nitrogen i el fòsfor. Ambdós organismes obtenen un benefici mutu com en el cas de les micorrizes o dels que constitueixen els lí-quens.

En el terra el miceli s’alimenta descomposant les substàncies orgàniques presents o bé establint una relació particular de cooperació recíproca amb les plantes verdes (els ar-bres, les herbes, els arbusts…). La relació entre els fongs iles arrels de les plantes verdes constitueix un tipus particular de simbiosi anomenada micorriza o simbiosi micor-rízica .La simbiosi micorrízica consisteix en l'associació de les hifes del fong amb les ar-rels de plantes. Les hifes penetren a l’interior de les cèl•lules radicals per absorbir el mi-dó. Les cèl•lules atacades reaccionen i digereixen les cèl•lules del fong. De forma dramà-tica,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les plantes i els fongs
  • els fongs
  • els fongs
  • Els fongs i les micotoxines,TdR (catalán)
  • Els Bacteris, Els Protists I Els Fongs

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS