Frankenstein educador2

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 20 (4805 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 26 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ÍNDEX

Pàg.

1. INTRODUCCIÓ 2

2. RESUM DEL LLIBRE 3

3. COMENTARI DEL LLIBRE 12

INTRODUCCIÓ

El llibre que comentaré es titula “Frankenstein Educador”, un llibre escrit per en Philippe Meirieu. En Philippe Meirieu és una reconeguda autoritat dins el món de la pedagogia. Comença pel mite de Frenkenstein per qüestionar la concepció de la educació com a projecte de domini del’educador i de control complet del seu destí.
Exposa que aquesta perspectiva porta a un fracàs destructiu, diu que el pedagog, en comptes de posar-se a fabricar a ningú, ha d’operar amb les condicions que li permetin a l’altre fer-se obra de sí mateix i ofereix proposicions concretes orientades a aquesta fi d’eduar sense fabricar.

Aquest llibre el vaig triar perquè hem va semblar interessant. Eltítol hem va cridar l’atenció i quan vaig llegir de que anava, vaig pensar que seria una lectura prou bona i entretinguda. Encara que en el fons és un llibre prou difícil de compendre.

RESUM DEL LLIBRE

Frankenstein fa un home, el fabrica, un ser que s’aproxima a aquell estat de la natura que descrigué en Rousseau. Un ser que s’educarà una mica com l’Emili, i que caurà en la violència quan elseu creador l’abandoni i quan vegi l’estupidesa dels humans.
Fabricar un home és un fet terrible, però fer un os amb trossos de carn ja és increïble. Fabricar un ser és una feina insensata.
Ens compara també, el fet, amb Ícaro i Prometeu, uns altres que també juguen amb la vida i la mort. Igual que Frankenstein l’educador, que no sap el que fa. Aconsegueix donar vida a un ser.
L’home no estàpresent en el seu origen. Ningú es pot donar la vida a sí mateix i, tampoc, ningú pot donar-se la seva pròpia identitat. Daniel Hameline va dir que no hi ha hagut ningú que hagi arribat a ser adult sense la intervenció d’altres persones. Tots hem de ser educats i tots hem d’escollir els nostres valors socials i polítics. Un nen no pot construir-se a sí mateix mentalment, és l’entorn el que elconstrueix. Educar no és només desenvolupar una intel·ligència formal capaç de resoldre problemes o d’enfrontar la vida quotidiana. Educar vol dir desenvolupar també la intel·ligència històrica. Educar és introduir-se en un univers cultural, un univers en que els homes han aconseguit dominar cert punt de la passió i la mort, l’angoixa davant la immensa dificultat de viure junts, etc.
La modernitateducativa es caracteritza pel potent poder de l’educador, mentre que en altres temps, hi havia resignació. Avui se sap que l’educador té molta importància pel destí de les persones i el futur del món. L’educador modern aplica totes les seves forces i tota la seva intel·ligència en la seva tasca.
Rosenthal i Jacobson expliquen que si a uns educadors se’ls diu que uns certs alumnes tenen granscapacitats intel·lectuals, aquests aconseguiran molts bons resultats, perquè convençuts de les seves capacitats, els educadors es dirigiran als alumnes d’una manera diferent, amb una actitud benèvola.
El llibre també ens posa com a exemple el mite d’en Pigmalió. Pigmalió fou un escultor que només vivia i consagrava la seva energia a l’elaboració d’una estàtua de marfil que representava una dona moltbella. Un cop l’acabà, la tractava d’una manera estranya, li posava les millors peces de roba, li feia petons, etc. Venus, la deessa, la va fer viva i es va convertir en la dona de l’escultor.
La història és una estranya història d’amor i de poder. Un home consagra tota la seva energia, tota la seva intel·ligència a fer una dona, una dona que és obra seva i que surt tant bé que ell vol donar-li lavida.
Ens trobem davant d’un escultor que, davant de la seva obra, expressava a aquesta molts sentiments. Estimar la pròpia obra és estimar-se a sí mateix perquè és l’autor.
Pigmalió ens dóna accés a comprendre el mite de l’educació com a fabricació. Tot educador és sempre un Pigmalió que vol donar vida al que fabrica. Intenta crear un ser que no sigui un simple producte passiu dels seus...
tracking img