Frencesc vallverdú

Páginas: 3 (568 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2011
En aquest llibre, Francesc Vallverdú ens ofereix una visió profunda sobre el català estàndard oral als mitjans audiovisuals, aconseguint com a resultat un autèntic manual pràctic per al seu úsquotidià i professional.
Encara avui la normalització de l’estàndard oral al català és una tasca pendent. Francesc Vallverdú, poeta i sociolingüista català, s’obre camí en l’aprofundiment d’aquesta qüestióen el seu llibre El català estàndard i els mitjans audiovisuals. La publicació consta de dues parts i ha sigut elaborada a partir de la selecció i ampliació de textos y treballs realitzats pel propiVallverdú al llarg de la seua vida estudiantil i professional.
De la mateixa manera que la majoria de llengües europees, el català estàndard ha sigut denominat al llarg de la història com a catalàliterari. Això és deu a que fins fa relativament poc no hi havia cap àmbit no escrit en què s’utilitzés l’estàndard, per l’absència d’autogovern, d’escola i de premsa. Ara, en l’era dels mitjansaudiovisuals, es fa necessari un estudi a fons sobre l’estàndard oral i el “desori” que suposa. Vallverdú fa honor als escriptors i lingüistes que li han permès assolir el bagatge necessari per publicaraquest llibre, com és el cas de Coromines però també de Pompeu Fabra, qui sentà en el seu dia les bases del català estàndard. Així, i seguint l’exemple conciliador i no exclusivista de Fabra, Vallverdúproposa un estàndard oral basat en la flexibilitat, que defugi de la rigidesa i que tingui en compte els diversos graus de variabilitat, esdevenint l’elocució més apropiada dins de cada registre isempre seguint els principis de naturalitat, pulcritud i congruència.
Destacant les diferents opinions i punts de vista en cada tema tractat, el lingüista català va descobrint el camí que ha seguit isegueix actualment el català estàndard cap a la plena normalització. Un recorregut exhaustiu en què destaca la importància dels mitjans audiovisuals en el camí cap a la normalització, com és el cas del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etica de jordy vallverdu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS