Freud vs plató (en valencià)

Páginas: 3 (557 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2011
PLATÓ I FREUD.

Sigmund Freud és el creador de la psicoanàlisis, amb la que va voler explicar el funcionament psíquic de l’ésser humà. En ella, hi han tres conceptes fonamentals, que són el Jo,l’Allò i el Superjò, els quals, Freud considera que són tres instàncies que formes l’humà, compartint funcions.
En l’Allò podem dir que és la part d’un humà que es guia pels instints, inconscientment, ambla finalitat de satisfer les necessitats carnals. El Superjò és la instància moral de la persona, el que indica i controla el que has de fer, no el que vols. Ve de l’educació de la persona, i és elcontrari del Allò. El Jo és, per tant, la intermediària entre totes dos instàncies. És la part psíquica i actuant, que intenta aconseguir el màxim plaer que necessita l’Allò sense deixar de costat elsprincipis del Superjò.
Plató te una teoria sobre l’ànima. Diu que l’ànima està tripartida. La part racional és la de la intel•ligència i té naturalesa divina, residida al cap. La part apetitiva ésla font dels apetits i desitjos materials, al baix ventre. Finalment, tenim la part irascible, font de passions i d’emocions humanes, al pit. Plató exposa el mite de la caiguda i l’ascensió de l’ànimaamb un carro dirigit per un auriga arrossegant un cavall dòcil i un altre indomable, que han de ser guiats per l’auriga. L’auriga, representa clarament, la part racional, el cavall dòcil la irascible,i l’indomable l’apetitiva. L’auriga ha de mantenir l’estabilitat amb els dos cavalls.
Aquesta última teoria explicada és, clarament, el que ens ajuda a veure la similitud entre totes dues. L’ànima,en totes dues, esta dividida en una part racional i una altra irracional. Alguns contemporanis a Freud van dir que les dos teories eren iguals, encara que ell ho negava dient que ninguna teoriaanterior havia influït a la seua. Freud coneixia molt bé la historia grega, com es pot veure en el complexe d’Edip (de fet, Plató en un dels últims llibres de “República”, diu que un home pot somiar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cs lewis vs freud
  • Freud vs adler
  • Nietzche Vs Freud
  • Freud vs erikson
  • freud vs erikson
  • Freud vs Fromm
  • Psicoanalisis freud vs erikson
  • Freud vs Erikson

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS