Gayxample

Páginas: 5 (1187 palabras) Publicado: 1 de marzo de 2011
| |
|Gaixample

Arreu del món s’han consolidat barris, ciutats, “resorts”... d’ambient gay, on es concentra gran part del col·lectiu. Entre lesciutats més conegudes, meca dels homosexuals, hi trobem San Francisco als EEUU, Manchester al Regne Unit, Amsterdam i Madrid i Barcelona a Espanya. Mykonos (illa grega) i Sitges, es que anomena Emilia Garcia “resorts” de gays i lesbianes.

Inserint més en la convivència dels homosexuals a les ciutats,s’ha de comentar, des d’un primer moment, que aquest col·lectiu, es troba sobretot, en unazona concreta de les polis. El barri més conegut que tenim a l’Estat espanyol, es el barri madrileny de Chueca. A Barcelona però, tenim també una zona a la ciutat o s’acullen els gays. La seva creació, en canvi, es molt més recent. El seu sorgiment i consolidació, va molt lligat a les Olimpíades del 92. La gaixample com indica el seu nom, es troba al districte de l’Eixample, barri creat amb el PlaCerdà al 1860. Per tant, un barri antic on la població ja es gran. Emilia García diu que els barris tenen “tendència a localitzar-se en zones “oblidades” urbanes”[1]. A Barcelona, a diferencia del que la professora diu, el barri es troba al centre de la ciutat, un lloc on hi ha molt vida.

On es troba amb exactitud la Gaixample? No es pot traçar rectangle perfecte. En un principi elscarrers Aragó, Balmes, Comte d’Urgell i Gran Via, delimitaven el barri, però el quadrant ha augmentat, i ara es fa molt difícil fer una delimitació clara. El que es clar, es que Passeig de Gràcia al est i la Gran Via al sud, si me marquen un límit. Des de la creació del barri multicolor, el barri s’ha anat impulsant poc a poc. La Generalitat de Catalunya, per exemple, al 2008, va crear una guiaturística gay per donar una altra empenta al sector, fent una inversió publicitària per promocionar la zona urbana.

El “gayborhood” de Barcelona, com totes les demés zones gay del món, tenen unes manifestacions visibles molt clares. La bandera “rainbow”, es el símbol per excel·lència del col·lectiu homosexual, es troba a cada establiment, discoteca, restaurant, bar... a cada local regentat perhomosexuals. La bandera multicolor, es el segell dels cartells, publicacions i publicitat del col·lectiu. Els colors de l’arc de Sant Martí, sense cap mena de dubte, es el símbol més visible al barri gay de Barcelona. Però, que es el que representes les banderetes “rainbow” o de la llibertat? Cada color té un significat:

Vermell: vida.
Taronja: salut.
Groc: el sol.
Verd: natura.
Blau:serenitat.
Lila: esperit.

En un principi, el rosa i l’índic hi eren presents, representant la sexualitat i l’harmonia, respectivament. Des de 1979, la bandera té únicament 6 franges.

El que busques els comerciants amb la simbologia gay, es atreure al col·lectiu i abastir-lo de tots aquells serveis oferts. La Gaixample es plena de botigues de roba dirigida al mateix grup; Restaurants i bardiferents, amb un toc sofisticat i no molt cars on hi va sobretot gent jove, sigui de la condició sexual que sigui; Clubs i discoteques dirigides sobretot a gays; l’hotel Axel, conegut per la seva captació de clients bàsicament homosexuals i que es defineix como “heterofriendly”[2] tot i que bàsica, o totalment els que hi van son homes homosexuals.

Els espais urbans a la Gaixample sonmolt visibles com he anat comentant fins ara. La bandera gay, però, no es l’únic element que els fa distingir i diferenciar aquesta zona de les demés. Els inquilins, els veïns que hi viuen, també son un símbol clar i diferenciador. Tot i que no tot el veïnatge sigui de tendència homosexual, el barri en els últims anys, ha tendit augmentar aquesta minoria col·lectiva. El barri gay es una comunitat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS