Geri

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 11 (2565 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
1.-La paraula transport ve del llatí trans ("a traves") i portare ("portar"). Segons el diccionari de la llengua catalana el transport és l'acció i efecte de portar d'un lloc a un altre, especialment mercaderies o passatgers.
Avui en dia disposem de diferents vehicles com els automòbils, les bicicletes, els autobusos, els camions, les persones, els helicòpters i els avions, els vaixells i elstrens.

Però quina ha estat l'evolució del transport fins arribar aquí?
El primer mitjà de transport dels éssers humans va se caminar i nadar. Malauradament aquest mitja de transport es lent i cansat per tant la gent era bastant sedentària.Aixi que van començar a utilitzar els animals com a mitja de transport. Amb la domesticació dels animals representà una nova manera de transportar càrrega en forma de mercaderies o de passatgers. L'ajuda dels animals va permetre la comunicació i l'habitatge de zones que l'ésser humà no hagués pogut assolir per sí mateix. Segons els territoris, es domesticaren els animals amb millors capacitats decàrrega per al transport i segons on vivia cadascú: l'ase, els camells, dromedaris, bous, rens, iacs, elefants, búfals,llames, són alguns dels animals que es feien servir. L'exemple més característic del transport amb l'ús d'animals són les caravanes amb camells o dromedaris.

La capacitat de flotació d'alguns cossos sobre l'aigua i la constatació que aquest podien suportar una càrrega afegidava donar origen al naixement de les embarcacions. El transport naval esdevingué l'única manera eficaç de transportar grans quantitats o en grans distàncies abans de la Revolució Industrial.
Un important avenç en les tecnologies del transport fou el pas de la càrrega directa a les espatlles de l'animal a l'ús de vehicles rudimentaris en forma de trineus. La invenció de la roda va ser també unafita fonamental ja que permeté economitzar els esforços necessaris per tal de moure vehicles i màquines.

Aquestos desenvolupaments centrats en els vehicles van resultar adaptacions degut a unes condicions determinades del terreny: la presència de sòls lliscants, com la neu o el gel per al cas dels trineus o l'existència de camins per al cas de les rodes, que se servien en principi dels caminsgenerats per la pastura dels ramats i pel pas d'animals en general.

El de transport marítim i fluvial es comença a realitzar amb vaixells que aprofitaven la força motriu del vent o bé la força humana, fent servir rems per tal de propulsar-se. La importància del comerç marítim i fluvial va fer que propici el bastiment de ciutats i nuclis comercials a la vora dels rius o del mar,

Amb larevolució industrial s'introdueix el ferrocarril a principis del segle XIX, que es perfecciona progressivament fins al punt de convertir-se en el mitjà de transport més eficaç i econòmic. El ferrocarril fou el mitjà de transport preferit al iniciar-se la revolució industrial, donant majors velocitats,rendiments econòmics, flexibilitat, fiabilitat i freqüències més constants que els altres mitjans detransport.
Els globus aerostàtics van ser els primers artefactes que van solcar pel cel. Però no podien marcar el rumb, ja que es desplaçaven a mercè del vent.
Els dirigibles es van utilitzar entre 1852 i 1937. Disposaven d'hèlixs i timó i podien determinar el rumb però no van resultar eficaços pel seu excessiu volum i la seva perillositat.

L'aviació es va iniciar a principis del segle XX. Desdels primitius aeroplans fins als moderns avions a reacció, l'avenç tecnològic d'aquest mitjà ha estat el més espectacular de tots.

Leonardo da Vinci ja va dibuixar un esbós d'una màquina voladora al segle XVI, un rudimentari helicòpter que mai es va construir.
2.-Etienne Lenoir, un belga que per l'any 1860 va fer el primer intent, després en 1876 va ser el primer motor a 4 temps amb èxit....
tracking img