Glossari filosòfic

Páginas: 12 (2994 palabras) Publicado: 6 de junio de 2010
Glossari

A

A posteriori
Expressió que significa que allò a què s'aplica o que es qualifica depèn de l'experiència.
A priori
Expressió que significa que allò de què es parla és independent de l'experiència.
Absolut
En filosofia, terme que fa referència a l'autèntica realitat. Conèixer l'absolut equival a captar la realitat total, a obtenir una explicació de tot.
Anàlisi
Consisteix enla descomposició dels problemes en els seus elements més simples, que són coneguts indubtablement per intuïció. Aquests 'àtoms' del coneixement, o 'naturaleses simples', són fàcilment cognoscibles i d'ells deriven els coneixements més complexos.
Antropocentrisme
Teoria, concepció o actitud que considera l'ésser humà com el centre i el fi últim de tota la realitat. Aquesta noció normalments'oposa al teocentrisme, que considera Déu com a centre de totes les coses.
Antropologia
Ciència que estudia l'home. Se sol diversificar en diferent apartats, com l'antropologia cultural o l'antropologia filosòfica.
Antropomorfisme
De forma humana.
Astronomia
Ciència que estudia els cossos celestes. L'astronomia matemática antiga i medieval s'interessava només a fer 'prediccions' i càlculs sobrela posició observable dels cossos celestes. No intentava explicar les moviments reals dels planetes, sinó que creava artefactes o models matemàtics per salvar les aparences interpretant els fenòmens dels cels i calcular les posicions futures dels astres. L'astronomia física o cosmològica, en canvi, intentava 'explicar' l'estructura, els moviments reals, la naturalesa i la realitat dels cossoscelestes.
Axiologia
Teoria dels valors.
Axioma
Proposició admesa sense demostració i que representa el punt de partida de les ciències i els mètodes deductius.
C
Catarsi
Purificació.
Cinisme
Moviment filosòfic grec que aspirava a la felicitat individual, lligada a una apologia de l'estat natural, alliberada de tota convenció social o llei humana, i a una crítica de la civilització. Diògenes deSínope (413-327 aC) es considera el seu màxim representant.
Coneixement
Activitat mental mitjançant la qual hom aprehèn un objecte o idea.
Consciència
Facultat del psiquisme que consisteix en adonar-se de la seva pròpia activitat.
Contingència
Estat que correspon a fets l'existència dels quals és plenament fortuïta. Aquest terme s'oposa al de 'necessitat'. Un acte contingent podria haver-seno produït.
Cosmogonia
Concepció religiosa, mitològica o filosòfica que explica l'origen i la formació del món.
Cosmologia
Estudi del cosmos o Univers. Les cosmologies racionals, científiques i filosòfiques s'han basat en l'observació dels cels, en l'astronomia física, per intentar explicar l'estructura i naturalesa de l'Univers.
Cosmopolitisme
Teoria que considera els éssers humans com aciutadans del món, sense distinció de races ni de nacionalitats, i l'Estat-món ('cosmopólis') com a única pàtria seva.
Cosmos
Terme d'origen grec ('cósmos') que significa Univers, món total, ordenat i harmònic (en oposició a 'caos').
Cosmovisió o concepció del món
Conjunt de respostes que hom dóna sobre el món i la realitat en general i el seu sentit.
Creacionisme
Teoria o concepció,generalment de caràcter religiós, segons la qual el món i tots els éssers que l'integren van ser creats des del no res per un ésser superior o divinitat amb un propòsit específic.
Cristianisme
Religio monoteista, d'origen jueu, que té Jesús de Natzaret com a fundador i figura preeminent. Els seus seguidors consideren que Jesús, també anomenat Messies o el Crist, és el fill de Déu.
Cultura
Conjunt decostums, hàbits i valors d'un collectiu, juntament amb els mecanismes socials per a transmetre'ls.
D
Deducció
És el coneixement que arrenca d'un altre coneixement en el qual fonamenta la seva veritat. La intuïció és necessària també en la deducció, ja que la veritat de la conclusió dependrà de les premisses, les quals es coneixen per intuïció.
Determinisme
Doctrina filosòfico-científica que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • glossario
  • Glossari
  • Glossario
  • GLOSSARI
  • Glossari
  • Glossari
  • filosofic
  • Glossari

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS