Goday i la renovació pedagògica a catalunya

Páginas: 9 (2230 palabras) Publicado: 7 de enero de 2011
Li dedico aquest breu exercici a Josep Goday Barba, fill de Josep Goday,
per la seva amabilitat i entusiame,
i a la seva filla Bibiana Goday Baylina
per ser una gran professora i amiga.
Gràcies!

Relació de continguts:
Josep Goday Casals
La renovació de l'ensenyament a Catalunya i els Grups Escolars
Goday i l'art medieval a Catalunya
Bibliografia consultada
Imatges

Josep GodayCasals
Vull fer esment de la persona de Josep Goday, arquitecte català. No repassarem , en aquest breu treball, les seves obres que més destaquen a un nivell purament arquitectònic. Trobo oportú aprofitar aquestes pàgines per destacar els aspectes que fan de Josep Goday un ciutadà implicat profundament en la renovació que el seu país demanava. A continuació repassarem la seva vida i algunsaspectes de la seva obra que vinculen la seva persona a la regeneració del patrimoni cultural català i a la renovació en l'ensenyament.
Josep Goday i Casals va néixer a Mataró el 1882 . Es va titular en arquitectura a Barcelona el 1905. Exponent de l'arquitectura noucentista. Autor de la casa dels Barquets i de la casa Girbau a Sant Feliu de Guíxols (1910). El 1912 va aconseguir una plaça a la secciód'art modern dels Museus de Barcelona, i el 1914 va guanyar , amb Jaume Torres i Grau, el concurs per a la casa de correus de Barcelona, obra que no es duria a terme fins el 1927. Va arribar a ser arquitecte municipal de Barcelona, i va arribar al càrrec d'arquitecte cap de la Comissió de Cultura. Va construir , a Barcelona, (1917-23) els grups escolars municipals Baixeras, Lluís Vives, PereVila, Ramon Llull, Milà i Fontanals i Lluïsa Cura. Són aquests grups escolars fonamentals en la biografia de Goday i en la renovació pedagògica del nostre país i per això mereixen un capítol a part en aquest treball. Amb Puig i Cadafalch el 1909 fa un projecte neogòtic per a l'església del Cor de Maria, de Buenos Aires. El 1919 va restaurar la Casa de l'Ardiaca, i el 1924 va ampliar la Maternitat.Al Pavelló de la Ciutat de l'Exposició Internacional del 1929, un noucentisme molt despullat s'acostava ja als corrents moderns, i al grup escolar Collasso i Gil (1932) ja s'alineava al costat de l'escola holandesa en maó vist. Fou acadèmic de Sant Jordi (1933) i, com a historiador de l'art, publicà, en col·laboració amb el seu mestre Josep Puig i Cadafalch — de qui fou professor ajudant a lacàtedra d'història de l'art als Estudis Universitaris Catalans — i amb Antoni de Falguera, l'obra bàsica L'arquitectura romànica a Catalunya (1909-1919).
Morí a Barcelona el 1936.
La renovació de l'ensenyament a Catalunya i els Grups Escolars

El moviment de renovació pedagògica de inicis del segle XX a Catalunya fou un dels grans moments de la vida cultural del país; sorgiren Els grups escolars del'Ajuntament de Barcelona, l'Institut escola de la Generalitat de Catalunya o la Universitat Autònoma per posar els exemples més significatius d'aquella iniciativa.
L'objectiu era formar ciutadans, no només millorar l'ensenyament. L'escola com a centre de formació de futurs ciutadans d'una societat lliure que no sempre va poder ser.
Un nou moviment educatiu que prové d'Europa i els païsosanglosaxons, l'escola nova, entronca amb la necessitat de Catalunya d'un canvi social profund. D'aquesta manera el moviment de l'escola nova catalitzarà les aspiracions de canviar les persones i la societat. Aquest moviment, que tindria les seves manifestacions en el pla de creació d'escoles públiques municipals, casos com l'Escola del Bosc (1914), l' Escola del Mar (1922) i la del parc del Guinardó(1923).
A l'any 1916 l'ajuntament endegà la Comissió de Cultura per fer les construccions i més tard i d'acord amb el govern central es va crear el Patronat Escolar, que seria la institució mitjançant la qual es duria a terme la creació dels grans Grups Escolars, edificis que incorporaven les necessitats de les escoles noves. Avui dia observem encara aquests grups escolars com a expressió de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renovacio Pedagogica A Catalunya
  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • Avatguardes a Catalunya i Europa
  • Catalunya i espanya xix
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Anarquisme A Espanya I Catalunya
  • catalunya i espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS