Gràcies per la propina

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1544 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
GRÀCIES PER LA PROPINA

Context histórico-social

Ferran Torrent Llorca va nàixer a Sedaví, comarca de l'Horta, el 30 de maig de 1951.
Va començar la carrera de Dret, però la va deixar i va començar a treballar com a representant comercial i després en altres oficis. En l'actualitat es dedica en exclusiva a escriure.

Context literari i novel•lística

Comença amb una novel•la, La goladel llop, escrita en col•laboració amb Josep Lluís Seguí (1983), adoptant el pseudònim Pere Lavaca. L'any següent va publicar No emprenyeu el comissari, que va marcar l'inici del seu èxit popular com a autor de novel•la negra amb la creació del periodista Hèctor Barrera i del detectiu Butxana, que va continuar amb Penja els guants, Butxana (1996), Un negre amb un saxo (1989), novel•la portada alcinema sota la direcció de Francesc Bellmunt; Gràcies per la propina (1995), autobiografia novel•lada, guardonada amb el premi Sant Jordi, 1994, portada també al cinema el 1997 pel mateix director; La mirada del tafur (1997); Cambres d'acer inoxidable (2000) són alguns dels seus llibres més llegits. En tots els casos, Torrent aconsegueix un estil personal, un llenguatge directe i incisiu, i unesdosis d'humor que donen coherència als argots del gènere.
Com a professional de les lletres, ha conreat un ventall diversificat de gèneres. Així, a banda de l'obra narrativa, ha escrit prosa assagística: Tocant València (1995) i un llibre a mig camí de la narrativa i el llibre de viatges: Living l´Havana (1999). Ha fet incursió en el gènere dramàtic, O tu o res, i Nit i dia, obres de teatreestrenades el 1991 i el 1993 respectivament, escrites en coautoria amb Carles Alberola. Ha participat en el guionatge per al cinema de tres novel•les seves (Un negre amb un saxo, Gràcies per la propina i L'illa de l'holandés) i de la pel•lícula El complot dels anells. També ha intervingut en taules rodones i ha participat en un seguit d'actes com a Escriptor del Mes, de la Institució de les LletresCatalanes, l'abril del 1996. D'altra banda, com a periodista, és constant la seva presència en els mitjans de comunicació a través d'articles, cròniques i comentaris. Part de la seva obra ha estat traduïda al castellà i al francès.

Anàlisi de l’obra

Gènere:
Narració

Subgènere:
Novel•la

Tema:
La vida de dos germans orfes, criats pels seus oncles i el seu avi en temps de postguerra.Argument:
La novel•la comença, en una vesprada del 1992, quan els protagonistes son majors. Aquests estan en la casa on varen passar la seua infancia, esperant el camió de mudances.
Ens porta al passat amb la seua primera comunió, quan es va masturbar per primera vegada. Ens conta les seues experiències a l'escola publica i les ensenyances del seu amic Gamenyo, a ell i al seu germà. La mare elsinterna als jesuïtes i finalment, aquesta mor. Quan els dos germans se’n van a viure amb els oncles i l'avi, són expulsats de l'escola i gràcies al oncle Tomàs comencen a treballar. Aquest els porta a una pensió on treballen prostitutes per a que s’estrenen.
Més tard, l'avi mor. En aquest moment, la situació econòmica de la família es molt mala i decideixen vendre una part de la casa per guanyardiners.
Els germans i Tomàs decideixen muntar un negoci de mobles. Quan Tomàs comença a trobar-se malament de la vellesa, decideixen fer un viatge a Bucarest, els dos germans i ell.
Quan tornen al poble, descobreixen que el Boquerón, un bar, esta tancat i decideixen portar-lo ells, deixant el treball dels mobles, que era molt pessat.
Tomàs, després d’una mala vida, mor. Carraca, un amic deTomàs, els confessa que aquest tenia una filla.
L'oncle Ramonet, esta molt trist després de la mort de Tomàs, i els dos germans decideixen animar-lo, convidant a sopar a la seua parella masculina.

Estructura:
Plantejament:
El narrador comença en un present i a partir d'aquest present hi ha un evocament al passat que ens porta directament al primer capítol, on comencen els records de la...
tracking img