Grabados de goya

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1786 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 10 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Índex del contingut
ELS GRAVATS DE FRANCISCO DE GOYA……………………………………………………...2
INTRODUCCIÓ…………………………………………………………………………………...2
LA TAUROMÀQUIA……………………………………………………………………………..3
GRAVATS DE LA TAUROMÀQUIA……………………………………………………………4
COMENTARI PERSONAL……………………………………………………………………….7
BIBLIOGRAFIA…………………………………………………………………………………..8

Índex de il·lustracions
Gravat 1……………………………………………………………………………………………….4Gravat 7……………………………………………………………………………………………….4
Gravat 8……………………………………………………………………………………………….5
Gravat 10……………………………………………………………………………………………...5
Gravat 18……………………………………………………………………………………………...6
Gravat 32……………………………………………………………………………………………...6
ELS GRAVATS DE FRANCISCO DE GOYA
INTRODUCCIÓ
Francisco de Goya y Lucientes (1746, Saragossa - 1828, Bordeus)
Fill d'un pintor i daurador i de mareprocedent de la noblesa d'Aragó, fou un destacat pintor i gravador de la seva època. Als 14 anys començà la seva formació artística. Poc després, viatjà a Madrid on esperava aconseguir la beca de l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, però no ho aconseguí. En aquesta època és on coneix a Francisco Bayeu qui influencià la primerenca formació de Goya, fet que li ajudà a instal·lar-se a la Cort.Després de visitar Itàlia i quedar-se sord per culpa d'una malaltia (fet que marcà la seva vida artística), tornà a Espanya i al 1798, començà a fer gravats inspirats en l'obra de Velázquez qui, juntament amb Rembrandt, fou la font d'inspiració de Goya durant el llarg de la seva vida.
Durant la Revolució Francesa (1789-1799), Espanya estava dividida per dos corrents ideològiques: els afrancesats(il·lustres) i els més castissos. És en aquest context on Goya pintà la seva primera sèrie de gravats anomenats Els Capritxos (80 estampes publicades al 1799). Uns anys més tard, quan Espanya es trobava enfonsada en la Guerra de la Independència (1808-1814), fet que influencià profundament al pintor, reconduint-lo a realitzar gravats ja que aquest era el mitjà que utilitzava Goya per expressarels seus pensaments, reflexions i amargures . Resultat d'això fou la segona sèrie de gravats anomenats Els estralls de la guerra iniciats al 1810 i publicats al 1863. La següent col·lecció de gravats estan titulats amb el nom La tauromàquia (1816), situats en un context en el qual el mercat d'estampes de Madrid, que havia tingut el seu apogeu des del 5 de maig de 1814, va tornar a la censurad'estampes i retornà el Tribunal de la Inquisició. Des d'aquest punt de vista, el tema del món taurí era el més adequat per a obtenir ingressos ja que aquest ressorgí durant el regnat de Ferran VII. La darrera sèrie de gravats es coneguda amb el nom de Els disbarats. Tot i que no sabem la data exacta del seu inici, es pensa que fou poc abans de publicar La tauromàquia (1816) i probablement quedàinacabada. Per acabar, cal dir que segurament la seva intenció era publicar-les, però per tal d'allunyar-se de l'Espanya fernandina de la Dècada Ominosa, es traslladà a França. Fet que li va impedir la publicació. No obstant, l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando les publicà amb el nom de Los Proverbios al 1864.

LA TAUROMÀQUIA
Després de la Guerra de la Independència creix l'interès per lesfestes taurines i Goya aprofita l'ocasió per guanyar alguns diners explotant aquesta temàtica. Començà a realitzar els gravats en el 1814 (encara que no es troben gravats en aquesta data si que se'n troben del 1815), i la finalitzà el 1816. El 31 de desembre de 1816 apareix un anunci en la Gaceta de Madrid sobre la venta de la sèrie completa. Aquest treball coincideix amb la conclusió d' Elsestralls de la guerra i dels dibuixos preliminars de Els disbarats.
Hi ha diversos precedents a Goya dins aquesta temàtica relacionada amb el món dels toros. El més destacat es el pintor Antonio Carnicero, que realitzà una sèrie inventada y gravada baix el títol Colección de las principales suertes de una corrida de toros (1787-1790). Es realitzaren diverses còpies espanyoles i estrangeres ja que el...
tracking img