Grecia

Páginas: 17 (4074 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2010
PARTENÓ
Fitxa tècnica
Aquesta obra és el Partenó ,els autors del qual van ser Ictinos i Cal•lícrates, el temple va ser construït entre 447 ac. i 438 ac. amb marbre de la pedrera del Pentenèlic i fusta, el seu estil és el clàssic grec i està localitzat a l’Acròpoli d’Atenes.
Descripció formal
El Partenó s’erigeix sobre una crepidoma, formada per dos estereòbats i un estilobat, sobre la quals’aixequen les columnes dòriques amb un fust de cantells vius format per tambors, units amb claus de fusta, sobre la qual hi ha un capitell format per collarí, equí i àbac damunt d’ aquest trobem l’entaulament format per un arquitrau llis, el fris (format per tríglifs i mètopes)i la cornisa (on als extrems hi havia uns petits acroteris), finalment el temple era coronat amb una coberta a dosaiguavessos que es tancava amb un frontó triangular.
El Partenó és un temple dòric octàstil i perípter monòpter. A l’interior la cel•la està dividida en naos i l’opistòdom, separades per un mur. L’accés a la naos es feia a través del pòrtic oriental hexàstil, on hi havia la pronaos, que servia d’antesala al recinte sagrat on es guardava l’escultura criselefantina de la deessa Atena, envoltada per unacolumnata interior de dos pisos en forma de U. Tant la porta com les finestres obertes als murs de la naos estaven situades perquè la sortida del sol il•luminés l’estàtua.
Al costat occidental, un segon pòrtic, donava accés a l’opistòdom, presidit per quatre columnes jòniques, a l’interior es guardava el tresor del temple.
Entorn i integració urbanística
El Partenó forma part del complex urbanísticreligiós de l’Acròpoli d’Atenes. La façana principal mira a l’est i dóna l’esquena a l’entrada del recinte. La seva majestuositat i la ubicació al punt més alt del turó el converteixen en l’element vertebrador del conjunt d’edificis importants de l’Acròpoli.
Funció,contingut,significat
El Partenó va ser ofert pels atenesos a la deessa Atena desprès de derrotar als perses. La seva construcció vasignificar la reconstrucció de l’Acròpoli atenesa, destruïda a les Guerres Mèdiques.
Durant el segle VI ac. el temple va passar a ser cristià, sota la dominació turca va passar a ser una mesquita i durant el segle XVII en un polvorí que va ser destruït amb una bomba veneciana; temps desprès es va aprofitar el marbre per la construcció d’altres edificis i finalment, lord Elgin es va emportaralgunes escultures que decoraven el temple.
La decoració escultòrica del frontó est representa el naixement d’Atena i la del frontó oest representa la lluita entre Poseidó i Atena per Atenes.
A les mètopes del fris exterior estaven representades les quatres lluites mitològiques i al fris que envoltava la naos estava representat la processó de les Grans Panatenees. A l’interior de la naos s’higuardava la escultura criselefantina de la deessa Atena Pàrtenos.
El Partenó és el millor exemple de la recerca de la perfecció i l’harmonia, destaquen les correccions òptiques utilitzades pels arquitectes amb la finalitat d’aconseguir la perfecció visual de la línia recta.
Models i influències
El Partenó és una síntesi perfecta entre tradició dòrica i la novetat jònica, està considerat laculminació de la perfecció arquitectònica grega i un exemple de refinament i esveltesa i un model de fusió perfecta d’arquitectura i escultura; i la distribució interior entre naos i opistòdom va suposar una evolució en el desenvolupament d’aquest espai sagrat.
ERECTÈON
Fitxa tècnica
L’Erectèon, obra de Mnèsicles,el temple va ser construït entre 421 ac. i 405 ac. amb marbre del Pentèlic, el seu estilés el clàssic grec i està localitzat a l’Acròpoli d’Atenes.
Descripció formal
El temple presenta quatre façanes amb l’entrada principal orientada cap a l’est. Al pòrtic est hi ha sis columnes d’ordre jònic, igual que les quatre columnes del pòrtic oest i les sis del pòrtic nord, en canvi, al pòrtic sud les columnes són substituïdes per les figures de les cariàtides.
Les columnes suporten un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecias
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • la grecia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS