Guia de la intel·ligència emocional

Páginas: 33 (8103 palabras) Publicado: 12 de junio de 2011
GUIA DE LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

El llibre de Lucrecia Pérsico.
La editorial: LIBSA.
Aquest llibre tracta de les emocions, de com poder canalitzar-les per que una persona pugui desenvolupar-se millor personalment i socialment.

El llibre comença explicant-nos que és la intel·ligència, aquesta és la capacitat d’aprendre, comprendre i resoldre problemes. La intel·ligència és la que ensha ajudat al ésser humà a sobreviure i evolucionar. Segons Wechsler es “el conjunt de recursos d’un individu per adaptar-se al medi”. D. Gardner amés aporta que existeixen molts tipus d’intel·ligència, que ens encaren capa una professió determinada: la lingüística (comprensió del llenguatge), la logica-matemàtica (abstracta), la musical (percepció del so i comprensió de l’espai), la cinètica(domini del cos), la interpersonal (comprendre als demes), la intarpersonal (comprendre’ns a nosaltres mateixos), la naturalista (comprendre l’entorn natural) i la existencial (interessar-se per qüestions filosòfiques).
Partint de que és la intel·ligència, arribem a la intel·ligència emocional, que segons Goleman és “un conjunt d’habilitats que ens donen la capacitat de reconèixer els propissentiments i els dels altres, per que serveixin de guia al pensament i a l’acció”. Penso que és molt important poder-la desenvolupar ja que si tenim un grau alt d’intel·ligència emocional sabrem afrontar millor els d’obstacles que se’ns presentin i aconseguir l’èxit i benestar.
Les emocions són un sistema de respostes automàtiques de supervivència, útils en situacions que podem córrer perill, peròtambé actuen quan necessitem resoldre una situació crítica. Davant del perill, el cervell ho detecta i entra en un estat d’alerta, quan més crítica sigui la situació, més importància tindran les emocions i el control de elles. A vegades les emocions fan que actuem de determinades maneres en contra de la raó, instintivament, sense fer cap anàlisis dels prejudicis o beneficis que ens pugui aportar. Quanactuem amb racionalitat però seguim en un estat d’alerta és perquè el cervell ens informa a partir de l’emoció i senyals corporals, que alguna cosa falla o que existeix una oportunitat interessant, tot depenen de l’emoció que sentim en aquell moment. Per aquesta raó, el tenir un control de intel·ligència emocional, sabrem exactament que estem sentin i perquè ho sentim, i podrem actuar de lamillor manera ja que sinó ens pot portar a realitzar o dir coses que més tard ens podem penedir.
Les emocions estan relacionades amb les experiències que tenim durant la nostra vida (agradables, desgravables, temoroses o perilloses) i que s’emmagatzemen en el sistema límbic. Aquest sistema registra totes les olors percebudes, experiències, accions, records, emocions... de forma conscient (petitapart) i inconscient, que s’activen davant situacions de perill o situacions que ja hem viscut abans i que ja tenim una resposta automàtica elaborada, podríem dir que tenim programes d’emergència. Quan més carga emocional tingui el fenomen, més profundament quedarà gravat en la ment. Dins del sistema límbic trobarem la amígdala i el hipocamp, la amígdala registra emocions i les senyals que arribenpels sentits per determinar si en el exterior hi ha alguna cosa perillosa, temorosa, o odiada a la que tenim que afrontar-nos i que activa la secreció d’hormones (cortisol) per a la fugida o la lluita, enviant la sang dels centres cognitius superiors a la perifèria durant un temps determinat on qualsevol incident que pugui passar en aquell temps pot multiplicar el seu efecte i podent arribar a unacrisis d’esgotament, decepció i falta de motivació a causa de l’exposició a situacions estressants , també s’ha de dir que l’amígdala a vegades s’activa en situacions que no tenen cap tipus de perill. El hipocamp té una altra funció i és registrar l’experiència tal i com va succeir. Apart del sistema límbic també tenim el neocòrtex que és on es realitzen idees abstractes, on s’analitza i es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Intel·Ligència Emocional
  • Intel·Ligència Emocional
  • Guia de inteligencia emocional
  • recull activitats, intel·ligència emocional
  • La Intel·Ligència
  • Intel·ligència
  • la intel·ligència
  • Guia para un desarrollo emocional saludable

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS