Helenisme

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (378 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 10 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
HEL.LENISME
* Pas de la Polis a L’Imperi.
* Pèrdua del sentit pol. lític: La reflexió es torna individualista. L’individu no pot sinó comptar amb sí mateix recerca de la felicitat, de latranquil·litat de l’ànima (ataràxia) que s’aconsegueix practicant la prudència respecte als desitjos (phrónesis) i la impertorbabilitat (apátheia).
* Hi ha tres escoles principals:
*Epicureisme: Epicur de Samos (341-270 a.C.). Està influït pel materialisme de Demòcrit. Per tant, no es preocupa per la vida del més enllà sinó per com aconseguir una vida feliç aquí a la Terra. És necessaricultivar la amistat. La recerca del plaer auster (hedonisme) = fugida del dolor, recerca dels plaers naturals.
* Estoicisme: Zenò (306 a. C). A l’època romana Séneca. Hi ha un logos quegoverna l’Univers. Un ordre del que no podem escapar =destí. Per aconseguir la felicitat hem d’arribar a comprendre aquest ordre que ens regeix i assentir amb ell. El millor és mantenir-se al marge respectede les coses del món que venen i se’n van. Actitud de serenitat davant la mort. La no recerca dels plaers. No deixar-se anar pel desig, que la raó ens governi.
* Escepticisme: Pirró (365-270 a.C.). Pirró considera que l’ésser humà no és capaç de conèixer la veritat de les coses, i que és causa d’una vida infeliç buscar la certesa o veritat de les coses. Per això decideix abstenir-se detot judici (afasia), mantenir-se indiferent. Sext Empiric, el romà va arribar a dubtar de l’existència dels objectes fora de la nostra ment (això serà heretat per Kant a la modernitat)
* Ambl’aparició de l’imperi Romà , en el camp de la reflexió filosòfica, continuació de les necessitats plantejades per les escoles ètiques gregues.
* En el segle I es produeix un fenomen que canviarà lahistòria: el naixement de Jesús. Època de convivència entre moltes tradicions: judaisme, primers cristians, grecs. Molts savis grecs reben la influència del cristianisme i es produeixen combinacions...
tracking img