Historia de espanya 1930-1939

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 36 (8823 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
HISTÒRIA 9 LA SEGONA REPÚBLICA

1. La proclamació de la República i l’obra constituent

1.1 La crisi de la monarquia(

Durant el 1930 es van anar produint mobilitzacions populars a favor de la democràcia i es van crear grups nous que s’anaven pronunciant a favor de la República: La Derecha Liberal Republicana, Acción Republicana o el grup Al Servicio de la República.
Els principals grupsd’oposició es van reunir a Sant Sebastià l’agost del 1930 i van pactar posar en marxa un moviment revolucionari per fer caure la monarquia, proclamar la República, acceptar l’Estatut d’Autonomia que presentés Catalunya i començar la redacció d’una nova Constitució (pacte de Sant Sebastià). Van crear un comitè revolucionari encarregat de gestionar-lo.
No obstant això, el desembre de 1930 se’ls vaavançar l’aixecament d’una part de la guarnició de Jaca manada pels capitans Fermín Galán i Ángel García Hernandez, l’aixecament però, va ser neutralitzat i els dons capitans afusellats. El comitè revolucionari va ser empresonat.

Alfons XIII va substituir al capdavant del govern el general Berenguer per l’almirall Aznar. Aquest últim va convocar unes eleccions municipals com a primer pas perretornar al sistema liberal parlamentari i l’oposició va demanar, com a inici de la campanya electoral, que s’aixequessin totes les prohibicions que limitaven la llibertat de reunió i de premsa.

1.2 La proclamació de la República(

Les eleccions municipals del 1931 es van convertir en un plebiscit a favor o en contra del paper del rei durant la Dictadura.
Els resultats, però van sercontradictoris i van posar en manifest la influència que encara tenia el caciquisme.
Amb tot, a les grans ciutats el triomf republicà va ser clar. Allà on més comptava, el plebiscit contra el rei era contundent i això va aixecar una onada d’eufòria.
Responent a aquest ambient, el 14 d’abril es va proclamar la Segona República, primer a Eibar i després a Barcelona on es va construir un partit nou, EsquerraRepublicana de Catalunya, el qual agrupava diversos grups republicans i els independentistes dirigits per Francesc Macià. Es va donar el fet que Lluís Companys (ERC) va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona al migdia i poc després, Macià, del mateix partit, va proclamar la República Catalana dins la Federació de Repúbliques Ibèriques. A partir d’aquí es va desfermar lavertadera eufòria popular.

A la tarda es va començar a reunir molta gent a Madrid i el rei i alguns polítics conservadors van pensar en reprimir la manifestació, però van optar per alliberar el comitè revolucionari que es va dirigir a la Puerta del Sol i van proclamar la República Espanyola. Al vespre, el rei es va exiliar.

1.3 L’obertura d’un procés constituent(

El comitè revolucionari esva convertir en el govern provisional de la República sota la presidència de Niceto Alcalá Zamora, que tenia la missió principal de convocar eleccions generals per formar unes Corts Constituents.

Les eleccions es van celebrar el juny de 1930 i el resultat va ser favorable a l’anomenada conjunció republicanosocialista. Ràpidament es va crear una comissió encarregada de redactar el projecte deconstitució.
Aquest projecte definia el règim polític espanyol com una “República democràtica de treballadors de tota mena que s’organitzava en règim de llibertat i de justícia”, una República democràtica i laica, amb un cap d’estat o president a qui se li limitaven força les funcions, amb un sistema monocameral, amb un poder judicial independent que incloïa un Tribunal de GarantiesConstitucionals.
El text incorporava tot un seguit de drets individuals i col·lectius força avançats (dret al treball, sufragi universal amb incorporació de la dona o el divorci civil).

Aquesta constitució va ser aprovada el desembre de 1931. Temes com l’autonomia de Catalunya o la separació entre l’Església i l’estat van crear profundes divisions i la nova Constitució va néixer amb un forta oposició...
tracking img