historia de la llengua

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (585 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de enero de 2014
Leer documento completo
Vista previa del texto
HISTÒRIA DE LA LLENGUA

EDAT ANTIGA (s III – V a.C): Caiguda de l’Imperi Romà (476 d.C). Es desenvolupà el llatí i s’accelerà el procés de diferenciació del llatí parlat de cada zona.

EDATMITJANA
- s. V – VIII : Evolució del llatí oral. Es desenvoluparen les llengües romàniques: la romània occidental i la oriental.

La llengua oral rebia les influències d’altres llengües amb que entravaen contacte en cada indret de la Romània. Les llengües de la Romània occidental sonoritzen les consonants oclusives entre vocals o davant –r; i en la formació del plural empren el morfema –s. Encanvi, les llengües de la Romània oriental no sonoritzen les consonants oclusives entre vocals o davant –r, i en la formació del plural fan servir els morfemes –i/e.
- s. XI : La cancillería reialutilitza la llengua per a la administració.
- s. XII – XIII : Ramón Llull va impulsar la prosa literaria en català, i va fer ús d’una llengüa románica per a tractar temes cultes. Va aconseguir situar lallengua en un estar de maduressa, gràsies a la seua tasca d’enriquiment lèxic i sintàctic a partir dels seus coneixements del llatí i de l’arab.
- s. XV : Arribà l’humanisme italià. Les expedicionsd’Alfons el Magnànim i l’establiment de la cort a Nàpoles van permetre el contacte dels nostres escriptors amb l’humanisme.
A més fou instal.lada a València la primera imprempta de la península Ibèrica, iposà la lectura a l’abast d’una població molt més ampla.
El valencià Joan Esteve publicà el diccionari imprès més antic en una llengua románica. I Bernat Fenollar defensava el model dellengua de les ciutats i rebutjava els arcaismes, els vulgarismes i els localismes.

EDAT MODERNA
- s. XVI : Castellanització de la cort de la corona d’Aragó. Primera situación bilingüe a favor delcastellà.
- s. XVII : L’expulsió dels moriscos provocà un descens demogràfic important amb greus conseqüències socials i econòmiques. Feu que els territoris de la corona, sobretot de València, foren...