Historia de la palestina moderna. un territorio dos pueblos

Páginas: 7 (1605 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2010
a Història de la Palestina moderna. Un territori, dos pobles. Ilan Pappe

Títol: Història de la Palestina moderna. Un territori, dos pobles
Autor: Ilan Pappé
Editorial: Ediciones Akal, S.A
Dades de la publicació: Madrid, 2007
Col.lecció: Akal Historia
Tamany:
ISBN: 978-84-460-2255-8

Història de la Palestina moderna. Un territori, dos pobles és l’obra d’un historiador israelià,Ilan Pappé, que es pot considerar un expert en el conflicte àrab-israelià, donada la seua abundant producció bibliogràfica sobre el tema. A més de considerar la seua formació envers la qüestió tractada, ja que es llicencià en Relacions Internacionals i en Història d’Orient Mitjà per la Universitat Hebrea de Jerusalem (1978) i es doctorà en Ciències Polítiques en la Universitat d’Oxford (1984),també s’ha de tindre en compte que abans d’ocupar una plaça de professor en la Universitat d’Exeter, on està actualment, exercí la docència a la Universitat de Haifa, ciutat on nasqué el 1954, pel que ha sigut testimoni de l’evolució del conflicte a la regió.

Aquest estudi és un recorregut per la tempestuosa història contemporània de Palestina, on s’analitza de manera exhaustiva la problemàticaexistent al territori palestí, des d’un punt de vista especialment crític respecte a l’Estat d’Israel i la política sionista desplegada per aquest a Palestina. S’ha d’incidir en què l’autor ha mantingut un activisme polític en contra de l’Estat israelià, amb el recolzament a boicots militars i econòmics i la participació en un boicot acadèmic a l’any 2005, a més de presentar-se a les eleccions de1996 a la Knésset pel partit d’extrema esquerra Hadash.

Tot i això, Ilan Pappe pretén plantejar un nou enfocament del conflicte àrabo-israelià existent a Palestina, amb la finalitat de fer la història d’un territori, sense caure en la visceralitat i el reduccionisme que planteja la història de caire nacionalista que s’enarbola des d’ambdues parts implicades al conflicte[1]. Tanmateix, com ellmateix afirma, tot i aquestos visos d’imparcialitat, es posiciona ideològicament mostrant el seu rebuig cap a l’opressió a càrrec de l’Estat jueu de la qual són víctimes els palestins, pel que, a la vegada que una obra essencial per al coneixement de la qüestió, el seu llibre constitueix una denúncia de la política jueva al territori.

També s’ha d’assenyalar que l’autor no es limita ha fer unseguiment dels processos polítics, bèl.lics i econòmics que han marcat l’evolució històrica de la regió, sinó que també desenvolupa la seua anàlisi des d’una perspectiva sociocultural, parant atenció a la importància de factors com la tradició i la religió en el desenvolupament social de Palestina i el seu impacte sobre les relacions àrabo-jueves. A més, gira la seua mirada cap a agents de lahistòria, com la societat subalterna, que normalment han sigut obviats per la historiografia convencional de caire nacionalista, més preocupada per l’estudi de l’esfera de l’alta política i les grans fites.

Per tal de donar una visió ampla i rigorosa d’una qüestió tan controvertida com el conflicte àrabo-israelià a Palestina, Ilan Pappé parteix de mitjans del segle XIX, amb l’administració otomanadel territori i el paulatí increment de l’activitat europea a la zona i ressegueix la seua història fins a l’era Sharon, de manera que abarca un període cronològic extens i assenyala aspectes clau per tal d’interpretar el passat, ajudant-nos a entendre el present, és a dir, el perquè de la situació actual, i intentant desxifrar les claus que podrien marcar el devenir de la regió.

Així doncs,es remonta als inicis del que ell ha anomenat la Palestina moderna, que naixeria a causa del contacte de les gents de la zona amb els europeus, ja que aquest fet hauria suposat l’entrada de la Palestina otomana en la “modernitat”[2], fet que es consolidaria amb el Mandat britànic després de la I Guerra Mundial, on es deuen situar els orígens del conflicte amb l’apertura del fluxe migratori jueu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pueblo Palestino
  • La Historia De Palestina
  • Historia de palestina
  • Historia de Palestina
  • El alzheimer del pueblo palestino
  • La historia del territorio
  • historia por territorios
  • historia territorio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS