Historia De Las Islas Baleares

Páginas: 15 (3535 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2013
Les Illes Balears a l'Edat Mitjana (segles XIII-XVI)




Marley Ravelo Hernandez
2n Batxillerat Grup A

ÍNDEX
1.- Les Illes orientals d’Al-Àndalus.

·La conquesta Musulmana.
·L'època dels Regnes de Taifa.
·Almoràvits i Almohades.
·Població, el camp, les ciutats i la cultura.

2.- La conquesta catalana de les Illes al segle XIII.

·El Regne d'Aragóen temps de Jaume I.
·La conquesta de Mallorca (motius, participants, desenvolupament, etc.).
·Menorca i les Pitiüses.
·El repoblament i repartiment de Mallorca.

3.- El Regne Privatiu de Mallorca.

·Resum dels tres regnats d’aquest període: reis, esdeveniments, societat, símbols, etc.

4.- La crisi social de la Baixa edat Mitjana a Mallorca.

·El problema jueu.·La revolta dels forans.

5.- Cultura i ciència:

·Els Cresques i l’escola cartogràfica mallorquina.
·Ramon LLull i Turmedà.
·L’art gòtic a les Illes Balears.

1-Les Illes orientals d'Al-Àndalus.


''Les Balears en època musulmana 903-1229''.

La civilització islàmica, originada el s. VII a la península aràbiga, no tardà en dominar extensos territoris cap a llevant icap a ponent. Des de l'arribada a la Península Ibèrica (711), els musulmans no mostraren, inicialment, massa interès pels territoris insulars. Les Illes no s'afegiren a aquesta expansió geogràfica fins al segle X, després de dos segles molt poc coneguts d'una, possiblement pactada, independència politicoadministrativa.

·La incorporació a Al-Àndalus.

Les Balears no oferien grans riqueses,però quan els omeia varen començar a desenvolupar la seva flota, es convertiren en llocs molt desitjables per la seva localització geogràfica. El 902-903, es trencà el possible pacte entre andalusins i illencs i les Balears s'incorporaren a l'emirat de Còrdova (ben aviat califat) gràcies a una gesta personal d'un home ric i poderós, Isam Al-Khawlani. La conquesta fou dura, però ràpida, excepte enel cas de la resistència presentada durant vuit anys al castell d'Alaró.
Les Balears passaren a ésser les Illes Orientals d'Al-Àndalus. La seva posició dins la Mediterrània les convertiren, a partir de llavors, en plataforma per a les incursions àrabs a la ribera nord de la Mediterrània occidental. La flota illenca estava al servei dels interessos de Còrdova i particip de les empreses que elcalifat duia a terme, com el setge i conquesta de Barcelona en temps d'Almanzor (985).
Els emirs i, després, els califes de Còrdova deixaren l'administració dels territoris illencs en mans d'un walí o governador que residia al palau-fortalesa de l'Almudaina de Madina Mayurca (l'antiga Palma romana), i dels seus representants a Eivissa i Menorca. Els primers walís, el mateix Isam Al-Khawlani i els seufill, Ab Allah, pertanyien a la dinastia dels Banu Khawlani. Administrativament, les illes estaven dividides en districtes (juz) dels quals només se'n coneix la distribució de Mallorca que en tenia tretze i d'Eivissa que en tenia cinc.

·L'època dels Regnes de Taifa.

A principis del segle XI arribà la fi del període cordovès i les Illes, després d'uns anys de relativa independència, passarena formar part del regne de taifa de Dénia. En aquest període, l'arxipèlag particip de les accions pirates que l'emir de Dénia dirigia cap a la península d'Itàlia i cap a la Provença. La campanya més destacada fou la que sòrganitzà per a atacar Sardenya.
El 1077, el governant de Dénia, Alí, va perdre el poder a mans de l'emir de la taifa de Saragossa i les Balears varen esdevenir, llavors, taifaindependent. En aquests moments d'aïllament envers els territoris peninsulars els musulmans de les Balears es dedicaren a la pirateria com ja ho havien fet moltes altres vegades. Els seus atacs varen rebre la resposta d'una expedició de càstig pisanocatalana (1114-15) que va saquejar Eivissa i Mallorca. Aquestes tropes, però, es varen retirar ràpidament davant l'amenaça de l'arribada imminent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Islas baleares
  • Folclore islas baleares
  • Problemática ambiental en las islas baleares
  • arte barroco en las islas baleares
  • Las Islas Baleares
  • Las Islas Baleares
  • Islas Baleares
  • Islas baleares

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS