Historia de l'art. sarcofag dels esposos

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (386 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Sarcòfag dels esposos de Cerveteri.

Context: Obra original realitzada al 520 a.C. d’autor desconegut. Civilització etrusca. Desenvolupament d’aquesta cultura a la península itàlica (actualToscana), entre el s. X a.C. i el II a.C., origen oriental, recull la tradició cultural i artística de les civilitzacions del Pròxim Orient i de la Mediterrània. Dominada per creences religioses i ritusfuneraris, presents en el seu art. Dóna gran influència a l’art romà. Retrats de bronze. Tècnica a la cera perduda.

Estil: Etrusc, antecedent de l’art romà, rep les influències artístiques de lescultures d’Àsia Menor i de Grècia. Utilitza en la seva arquitectura l’arc i la volta, elements d’origen mesopotàmic. Destaquen per dos tipus de construccions: el temple i la tomba. A la tomba, similar alshipogeus egipcis, excavada a la roca, inicia la utilització de l’arc i la volta. Els temples organitzen els seus espais a partir de planta rectangular, aixecat sobre un podi, cel•la dividida en tresespais i entrada única per la façana d’entrada a la qual s’hi accedeix per unes escales d’accés. Introdueixen l’ordre toscà. Tenen voluntat realista a la seva escultura: el retrat és el gènere méspreuat, provinent de les mascaretes funeràries. Influencien l’escultura romana. La pintura al fresc està present a les tombes, representant escenes de la vida quotidiana.

Característiques formals:Representa un sarcòfag en forma de kliné, amb les figures reclinades d’un home i una dona. Característiques formals:Grup exempt d’embalum rodó i unifacial. Policromat (colors força vius), fet enterracota. Tècnica: modelatge. Actitud amable de les dues figures, vestits i pentinats segons influència grega, rostres inexpressius, perfil geomètric i hieràtic, ulls ametllats, somriure estereotipat,actitud gestual de les mans transmet afecte. Relació amb els Koúroi i les korai de l’escultura grega.

Significat: Intent realista de reproduir de manera fidel els trets de la persona morta. La tomba...