Historia del arte

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (953 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de octubre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
El REALISME

Els artistes estan influits per les idees positivistes (Auguste Comte) que consideraven l’observació i l’experiència com les fonts úniques de coneixement: científics (Darwin, Mendel…),escriptors (Zola, Dickens, Galdós…). Tracten de manera molt objectiva els temes tradicionals i eleven a la categoria artística la vida qüotidiana de les classes humils i treballadores. Creix en lesartistes la consciència dels problemes socials causats per la industrialització (treball de les dones i nens, horaris extenuants, habitatges infrahumans…).
Creien que la missió de l’artista eraabandonar el món de les idees abstractes i de l’eclecticisme i denunciar els problemes que vivia la societat, “la pintura com a testimoni de la realitat”. Alguns d’aquests pintors van ser acusats de sersocialistes i revolucionaris.
Hi ha una renúncia clara a idealitzar les imatges. L’home és representat en les seves feines normals. Sovint els quadres realistes tenen un rerafons de denúnciaprovocadora. En definitiva, busca l’esperit de la fraternitat humana i la descripció dels valors relacionats amb l’esforç i el treball
de l’home.
Tot i això el Realisme va resultar massa fred per a interessara les masses, al tractar-se d’una pintura que s’allunya de l’efectisme i de la teatralitat dels romàntics i de l’idealisme dels neoclassics.

L' IMPRESSIONISME

Els antecedents:
1. Piero dellaFrancesca, Leonardo, Tizià, Velázquez Rembrandt, els paisatgistes anglesos (Turner i
Constable), Goya i Manet tenien en comú un interés per la captació de la llum, els impressionistes culminen aquestatradició.
2. La influència del Positivisme (August Comte) que potència l’observació i l’experimentació.
3. Es va a la recerca del realisme visual, buscant alló que és fugisser, fluid, els elementsevanescents que suggereixen el pas del temps.
4. La fotografia qüestiona la identitat i la finalitat de la pintura. Aquesta ja no es pot limitar a la simple imitació de la realitat.
5. Les...
tracking img