Historia del papel

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 12 (2800 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 30 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Història del paper

Index

Introducció 3-7

Problemes del paper 8

Aparició de la impremta 9-10

La premsa 11-12

L’expressio Revolució 13-14

Introducció

Al llarg de tots els temps, el paper ha estat el material més profusament emprat pels homes per dibuixar i escriure, dos trets diferencials del grau de civilització del ser humà respecte a la resta decomponents de la naturalesa. L'aparició del paper es va veure forçada per la necessitat d'un nou suport de transmissió d'informació de fàcil obtenció, maneig i emmagatzemament, avantatges indubtables que el paper presenta sobre altres suports com eren anteriorment lajas de pedra i superfícies d'edificis.

Es creu que la invenció de l'escriptura i de la numeració van ser induïdes per la necessitatd'inventariar i comptabilitzar els excedents de collites emmagatzemats en èpoques de bonança per les primitives cultures sedentàries i agrícoles de Mesopotamia, però no és fins a l'any 3000 a.C. quan s'estima que es va descobrir, per part dels egipcis, de la tècnica d'obtenció de fulles de fibra rudimentaris, els quals podien ser emprats per a l'escriptura. Aquestes fulles estaven confeccionats apartir d'una planta que creixia a la vora del riu Nil, el papir. El procés d'obtenció de paper consistia a tallar les tiges de papir i deixar-los remollir durant més de 30 dies en les fangoses aigües del Nil, augmentant llavors la seva flexibilitat. Una vegada retirades de l'aigua, es disposaven les fibres de forma entrecreuada, i formant angles rectes entre elles, sobre una reixeta del mateixmaterial i es deixava assecar al sol o prop d'una foguera fins al seu complet assecatge. El resultat era un suport propici per a l'escriptura i d'un pes i dimensions òptimes per al seu maneig i transport. El procés era lent, ja que els motlles no es podien reutilitzar fins que l'anterior fulla no s'hagués assecat, la qual cosa suposava una lenta producció. Encara així, el papir va ser utilitzat tantper les civilitzacions egípcia com a grega i romana en endavant per recollir valuosos texts jurídics i espirituals.

Es tenen notícies que durant el mateix període històric, es van descobrir tècniques similars de confecció de paper (de manera similar al conegut avui) en altres cultures (Amèrica Central, Himàlaia, Sud-Est asiàtic, la Xina...), encara que existeixen discrepàncies sobre si aquestsmaterials podrien denominar-se paper tal com ho entenem avui.

La invenció del paper tal com el coneixem avui correspon tanmateix a Ts'ai Lun, oficial de la cort de l'emperador, del que es té notícies de què l'any 105 a.C. havia descobert un mètode d'obtenció de paper més refinat que el papir. El mètode consistia a barrejar diferents tipus de fibres, com a crosta de morera, cànem i draps ambaigua, recalcar|picar la barreja|mescla fins a aconseguir la completa separació de les fibres, i després disposar-les sobre un motlle rectangular porós i premsar-les per separar l'aigua i aconseguir la unió solidària de les fibres. Aquest és doncs, amb tot dret, el predecessor del paper existent en els nostres dies, que amb diferents mètodes i tècniques és produït a partir de fibres vegetals.

Sobreel segle III d.C., el secret de la preparació del paper va sortir de la Xina i es va estendre pels territoris veïns, arribant a Corea, el Vietnam i el Japó cap al segle VI de la nostra era. A partir d'allà, el coneixement de la tècnica paperera va anar avançant cap a occident, passant per Àsia central, Tibet, l'Índia, fins a arribar a les mans dels musulmans, que, en la seva expansió per ÀsiaMenor, i el nord de l'Àfrica van anar introduint el paper en els seus dominis i millorant la tècnica. L'entrada del paper a Europa es va realitzar el segle VIII, amb la invasió àrab d'Espanya. Es tenen notícies que el primer centre de producció de paper a Europa estava situat a Xátiva, a Espanya, i va ser fundat al voltant de l'any 1000. Després de l'expulsió àrab de la península ibèrica, el...
tracking img