Historia dels plastics

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 30 (7463 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 19 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Historia dels plàstics

Els plàstics són materials lleugers, duradors i barats de produir. El primer plàstic fabricat a gran escala va ser la resina descoberta per Baekeland el 1909, però el primer material plàstic va ser el cel•luloide, important en la indústria del cinema i que va ser fabricat per John Wesley el 1869.
Els plàstics més utilitzats actualment són el polietilè o el PVC,descoberts als anys 30. En aquesta mateixa època es va descobrir el niló, fibra artificial que ha revolucionat la indústria tèxtil.
Però veiem amb major detall l'evolució històrica dels plàstics...

Etapes de l'evolució dels plàstics

1. Segle XIX
Durant aquest segle es començà la producció comercial de diversos materials basats en productes naturals, com la cel•lulosa. Se sabia ja comobtenir pel•lícules, fibres, com impregnar teixits, fer varetes, tubs i objectes emmotllats.

2. Del 1890 al 1920
Època de les resines termoestables. La guerra europea de 1914-1918 va estimular la producció d'acetat de cel•lulosa, el qual, dissolt, s'utilitzava per impregnar i impermeabilitzar les teles de les ales dels avions.

3. Període d'entreguerres
Entre les dues guerresmundials es desenvoluparen gran quantitat de materials nous: PVC, Polietilè, niló i metacrilats.

4. II Guerra Mundial (1939-1945)
L’escassetat de matèries primeres ocasionada per la II Guerra Mundial donà un gran impuls
a moltes idees científiques i tècniques, que en temps de pau no es donen. Gràcies a aquests estudis es van descobrir les silicones i nous plàstics, com el cautxú artificial.

5.De la postguerra als nostres dies
Durant els anys 50-60 es produí un gran desenvolupament econòmic. Va ser l'època d'eufòria dels plàstics que es fabriquen en grans quantitats. Aquesta sobreproducció comportà certs efectes negatius, especialment per al medi, per les enormes quantitats de residus no biodegradables. Però també va suposar l'abaratiment de les matèries primeres per l'excés deproducció. L'abaratiment era degut a la possibilitat d'aprofitar els subproductes refinats del petroli amb més eficàcia. El petroli subministrava etilè (etè) en abundància i es feia servir per produir polietilè. Aviat, quasi totes les coses es van fer amb plàstic degut a les seves propietats de durabilitat i resistència, això anà acompanyat de cert desprestigi per aquest material. Més endavant, l'úsdel plàstic en la cirurgia i els vols espacials han fet recuperar una mica el prestigi.Cronologia dels principals descobriments en el món dels plàstics

? Els romans utlitzaven objectes d'ambre.
1493 Cristòfor Colom, en el seu segon viatge, observà que a Haití els indis jugaven amb pilotes que botaven, eren de cautxú.
1736 C.M. de la Condaminedescriu l'arbre del cautxú.
1770 Arriben al continent europeu objectes de goma i cautxú. Però no són gaire acceptats degut a la seva fortor i deteriorament ràpid a causa de la calor.
1835 Regnault prepara per primera vegada el clorur de vinil (amb el qual es fabricaran els famosos discs de vinil).
1839 Goodyear descobreix el vulcanitzat de cautxú.
1845 Schobein,per casualitat, descobreix la nitrocel•lulosa i s'adona de la naturalesa plàstica d'aquest producte.
1862 A l'exposició Internacional de Londres es presenta el primer plàstic
artificial a partir de la cel•lulosa.
1869 Es patenta i comercialitza el cel•luloide, que no era altra cosa que la barreja de pòlvora de cotó (nitrocel•lulosa) i càmfora (John Wesley Hyatt).
1872Es patenta la primera màquina d'emmotllament per injecció de plàstics.
1884 Es patenta la fibra artificial de raió (Bernigaund).
1900 S'obté el primer cautxú sintètic (Kondakov).
1900 Baekeland patenta la baquelita i el seu mètode d'obtenció a pressió i a temperatures altes.
1910 S'obté la pel•lícula d'acetat de cel•lulosa (germans Dreifus).
1911...
tracking img