Historia Economica

Páginas: 29 (7035 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
PRÀCTICA 1

1. En poques línies explica qui és D.C. North. Explica les idees principals que planteja Douglass C. North en el text i argumenta si algun altre corrent historiogràfic ha plantejat amb anterioritat qüestions semblants. No deixis d’analitzar l’escola dels “Annales” i l’escola marxista en relació al funcionament de l’economia de les societats humanes. Pots centrar-te, si vols, en MarcBloch i Karl Marx. Consulta la bibliografia citada en el campus virtual o en la fitxa de l’assignatura.

Douglass C. North (Cambridge, 1920). Economista nord-americà especialitzat en els estudis històrics i en el desenvolupament d'eines d'anàlisi alternatives a les facilitades per la teoria neoclàssica. Va ser guardonat amb el Premi Nobel el 1993, al costat de Robert Fogel, per la sevarenovació dels estudis sobre la història econòmica. Les investigacions de Douglas North s'han centrat en la història del desenvolupament europeu i nord-americà i més recentment, en el paper de les institucions en el creixement econòmic. El 1961, va presentar un model de l'economia dels Estats Units entre 1760 i 1860 que va revolucionar la investigació d'aquesta matèria. En l'estudi, va analitzar com lesplantacions de cotó van estimular el desenvolupament d'altres branques de la producció i van ajudar a especialitzar el comerç. En un altre dels seus llibres, va analitzar l'economia d'Europa occidental des de l'Edat Mitjana fins al segle XVIII i va demostrar que els incentius econòmics basats en els drets de propietat individual van suposar un requisit essencial del desenvolupament. North i Fogelestan considerats pioners en l'anomenada "nova història econòmica" o "cliometria", mètode que combina l'anàlisi de teories, sistemes qualitatius i hipòtesis per explicar el perquè de l'avanç o retrocés econòmic.

El màxim repte per a un historiador de l’economia és analitzar i explicar els canvis econòmics al llarg del temps. En aquest text, North parla sobre les institucions, a les que anomenaregles bàsiques del joc, i a elles els hi atribueix el funcionament de tot el sistema econòmic, ja sigui capitalista o socialista, clàssic o modern, primitiu o avançat. Una gran part de les normes que determinen el sistema econòmic són els drets de propietat, que són un dret real per excel·lència, que comprèn totes les facultats de l'home sobre el bé, la qual atribueix al propietari el dretd'utilitzar o servir-se del bé segons les seves necessitats. Així mateix, consisteix en gaudir o explotar el bé, adquirint els seus fruits. Així mateix, el propietari pot disposar del bé cedint-lo temporalment i podent-lo recuperar. El motiu de que aquests drets de propietat siguin els més importants en el funcionament del sistema econòmic és perquè proporcionen el joc principal dels incentius queaugmenten o disminueixen l’activitat econòmica. Factors com els estalvis, la inversió en capital humà, la invenció o la innovació depenen fonamentalment de la forma en que s’especifiquen els drets de propietat. Aquest text ens planteja una sèrie de preguntes: com s’estableixen els drets de propietat? Com canvien en el temps? Perquè els estats estableixen drets de propietat ineficaços? Aquestes preguntesens porten a dos tipus d’investigacions. La primera ens explicarà les diferents formes d’organització de la economia a través de les quals s’ha realitzat el canvi en la història. I la segona estudiarà el fracàs en el creixement dels sistemes econòmics, ja que l’estancament econòmic ha estat una característica molt freqüent al llarg de la història.

En l’anàlisi del funcionament de l’economiahi ha hagut diferents teories al llarg dels anys, com la de l’escola dels Annales o l’escola marxista. Marc Bloch a través de l'escola dels Annales tractarà de comprendre i explicar el passat de cada poble en totes les seves dimensions, com va passar el que va passar i per què, per al que s'utilitzaran totes les ciències auxiliars que els serveixin en la seva tasca. D'aquesta manera, trenquen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia economica
  • Historia económica
  • Historia Económica
  • historia economica
  • Historia economica
  • Historia economica
  • La econom a historia
  • Historia Economica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS