Historia Espanya

Páginas: 3 (590 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2014
L’URSS un nou model d’estat
A principis dels segle XX Rússia encara continuava en l’Antic Règim. El 1917 es va produir una revolució interna pel descontentament de la població per la guerra ambJapó (1904) i la participació a la Primera Guerra Mundial (1914).
La revolució de 1917 va ser la més important del segle XX perquè va donar lloc a la creació de la URSS “Unió de Repúbliques SocialistesSoviètiques” i el primer estat socialista que va durar fins el 1991.
Qui va fer la revolució va ser Lenin i quan aquest va morir (1924) la va liderar Stalin que va crear un estat totalitari que vafer de l’URSS una potencia mundial a costa de les llibertats de la població.
1. La caiguda de tsarisme a Rússia.
La fi del tsarisme
Al començament del segle XX a Rússia hi havia una monarquiaabsoluta. El tsar tenia el poder absolut i l’ajudaven els nobles, l’església ortodoxa, l’exèrcit i la burocràcia.
Hi havia un parlem que es deia la Duma que no tenia cap poder perquè el tsar el podiaconvocar o dissoldre quan volia. Si algun parlamentaria s’oposava era castigat.
L’economia continuava sent fonamentalment agrària. Es van crear algunes industries i la construcció del ferrocarril va ferque creixes la població. Les industries les creaven els estrangers o l’estat.
Des de finals del segle XIX es van crear dos grups obrers revolucionaris que estaven encontre del tsar:
Mentxevics(moderats)
Bolxevics (més radicals, liderats per Lenin)
La revolució de 1905
L’any 1905 Rússia va intentar expansionar-se i va entrar en guerra amb Japó que va perdre. Això i que hi havia una grancrisis va provocar el descontetament de la població.
Es va produir la revolució de 1905 quan el poble es va dirigir al palau d’hivern de Sant Petersburg, residència del tsar, Els manifestants solamentvolien fer-li saber al tsar el seu descontentament perquè realitzes reformes polítiques. Però la resposta de les autoritats va sre molt dura i va provocar molts morts (Diumenge Sagnant).
Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història De Espanya
  • historia economica de la espanya contemporanea
  • HISTORIA DE WATERPOLO A ESPANYA
  • Activitats Historia espanya
  • Història de Espanya
  • HISTORIA ESPANYA
  • Historia espanya
  • Eleccions del 27 S Història d Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS