Historia llengua catalana

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (792 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
El català, llengua romànica

1. El substrat
Abans de l’arribada dels romans, el territori que actualment ocupa la llengua catalana, estava ocupat per altres llengües i cultures. Les resteslingüístiques, no escrites, que aquests pobles van deixar constitueixen el substrat preromà de les llengües romàniques.

Els elements més importants del substrat preromà del català són els que provenen del:• Substrat Indoeuropeu: Representat per les restes dels pobles indoeuropeus que arribaren a la península entre els segles X i V a. C.
• Substrat Grec: Al segle VII a. C. els grecs es van establira Empúries, a Roses i a altres zones més meridionals.
• Substrat Fenici: L’any 654 a. C. els cartaginesos van fundar la colònia d’Eivissa.
• Substrat Iberobasc: Entre els segles VI i V a. C. elsPirineus nord-occidentals estaven ocupats per uns pobles de llengua bascoide, que convivien amb els ibers i compartien aspectes de les seves respectives cultures.

2. La Romània i les llengüesromàniques

La Romània
• És el conjunt de territoris on és parlada una llengua derivada del llatí, és a dir, una llengua romànica. Les llengües romàniques actuals són nou: galaicoportuguès, castellà,català, occità, francès, retoromànic, italià, romanès i sard.

El procés de romanització
És el procés d’implantació de la cultura romana en els territoris que van entrar a formar part de l’ImperiRomà. Es tracta d’un procés molt lent, encara que els pobles costaners assimilaren la nova cultura molt més ràpidament que els de l’interior.

L’imperi aconseguí la unitat política i lingüística a travésde la llatinització, és a dir, de la imposició del llatí sobre els pobles conquerits. Però a partir del s. III l’agent romanitzador passà a ser el cristianisme.

El llatí vulgar, base de lesllengües romàniques
El llatí era la llengua dels habitants de Roma, denominat llatí vulgar, però el llatí escrit era completament diferent al llatí parlat, el qual evolucionà molt més de pressa que...
tracking img