Historia

Páginas: 14 (3325 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2011
-------------------------------------------------
Posa’t a prova Tema 7
1. Sintetitza
a) Quin sistema polític va idear Cánovas per assegurar la Restauració de la monarquia? Quins van ser els suports principals que va tenir?
Cánovas va elaborar una constitució que vertebrés un sistema polític basat en el bipartidisme i pacificar el país posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí.Llavors va convocar les eleccions per a unes corts constiuents, perquè la Constitució del 1869 havia quedat sense efectes després de la proclamació de la República.
Els grups conservadors espanyols.
b)Quins mecanismes asseguraven durant la restauració l’alternança en el poder estre els partits dinàstics? Quines semblances i quines diferències hi havia entre els conservadors i els liberals?
El tornpacífic, ja que la formació del govern per part de cadascun no depenia de l triomf a les eleccions, sinó de la decisió del rei en funció d’una crisi política o del desgast en el poder del partit governant.
Coincidien ideològicament en les qüestions fonamentals, però diferien en alguns aspectes i assumien papers complementaris. Defensaven la monarquia, la Constitució, la propietat privada i laconsolidació de l’Estat liberal, unitari i centralista. Els conservadors es mostraven més inclinats a l’immobilisme, proposaven el sufragi censatari i la defensa de l’Església i de l’ordre social. Els liberals eren partidaris del sufragi universal masculí i d’un reformisme social més progressista i laic.
d)Quina va ser la política dels governs de la Restauració en relació amb l’illa de Cuba? Perquè es va desencadenar una guerra a favor de la seva independència? Com es va desenvolupar el conflicte? Quines actituds van tenir els catalans en relació amb la guerra cubana?
Es van crear dos grans partits, el Partido Autonomista i la Unión Constiutcional. El primer demanava l’autonomia de l’illa, però l’única cosa que van aconseguir va ser l’abolició formal de l’esclavitud l’any 1888, cosa queels va semblar poc i per això es va arribar a formar el Partido Revolicionario Cubano amb l’objectiu de aconseguir la independència.
Perquè estaven farts de no poder fer el que ells volien i estar sempre manats per altres persones que els havien conquistat.
Al 1879 es va produir l’anomenada Guerra Chiquita, però va ser derrotada un any desprès. A l’any 1895 va donar lloc a un altre aixecament,però aquesta vegada va ser generalitzat. Cánovas va enviar un exèrcit comandat pel general Martínez Campos, però no va aconseguir controlar militarment la rebel·lió i va ser substituït pel general Valeriano Weyler, que va iniciar una fèrria repressió.
Les classes populars van mostrar un clar sentiment d’oposició a la guerra que va traduir-se en actituds pacifistes i antimilitaristes i en el rebuig deles “quintes”. Els federals van ser els únics republicans que es van oposar frontalment a la guerra i que es van pronunciar a favor del dret dels cubans a decidir el seu destí.

e)Quines conseqüències polítiques, econòmiques i socials van derivar del desastre del 98? Quin impacte va tenir Catalunya? Què és el regeneracionisme?
A Catalunya va tenir conseqüències com el tancament de Caixes i laconsolidació del catalanisme, sectors importants de la burgesia industrial, i van orientar el seu suport cap a formacions catalanistes, que reivindicaven l’autonomia i prometien una política modernitzadora de l’Estat
Regeneracionisme va ser un corrent el qual tenia una visió molt crítica envers la història d’Espanya i reclamava la necessitat de “regenerar” la vida política i social del país.2. Defineix i explica
Caciquisme: Va ser un fenomen que es va produir a totes les regions d’Espanya, però sobre tot a Galicia, Andalusia i a Castella. Consistia en utilitzar la influencia i el poder econòmic de determinats individus sobre la societat per tal de aconseguir que votessin a un o a l’altre, i d’aquesta manera aconseguir més vots.
Torn pacífic: Alternança en el govern dels dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS