Història 2N De Batxillerat Vcens Vives

Páginas: 2 (395 palabras) Publicado: 14 de junio de 2012
Pag. 145 Sintetitza d)
Com es van organitzar anarquistes i socialistes al darer terç del segle XIX? Quina de les dues ideologies va esdevenir predominant entre l’obrerisme català?

Durant laRestauració es va dur a terme una forta repressió contra les associacions. Amb la pujada dels liberals, 1881, van tornar a ser legals. La FRE va passar a dir-se Federació de Treballadors de la RegióEspanyola (FTRE) per adaptar-se a la nova legalitat. La nova federació va augmentar el nombre d'afiliats i va desenvolupar una acció sindical de caràcter reivindicatiu. Els desacords dins d'aquestaorganització i la repressió constant sobre el moviment obrer i camperol van afavorir que una part de l'anarquisme optara per l'acció directa i organitzara grups autònoms revolucionaris amb l'objectiud'atemptar contra els fonaments del capitalisme: l'Estat, la burgesia i l'Església.
Va tenir lloc un episodi conegut com La Mano Negra, una organització secreta de caràcter anarquista a qui les autoritatsatribuïen una sèrie dassassinats. Durant l'etapa 1893-1897 es van produir els actes més remarcables de violència social: atemptats contra personatges cabdals de la vida política (Cánovas i MartínezCampos); els atemptats (bomba del Liceu,...) van ser seguits duna repressió que es concretà en els processos de Montjuïc (1896). La proliferació datemptats va aprofundir la divisió de lanarquisme. ACatalunya, predominava els que defensaven lacció de masses, don sorgí la Solidaritat Obrera (1907) i la CNT (1910).
Formació del PSOE i de la UGT
La Nova Federació Madrilenya (marxista) es vatransformar en lAgrupació Socialista Madrilenya (1879), fundada per Pablo Iglesias, originaria del Partit Socialista Obrer Espanyol,( PSOE) que es definia com a marxista, obrerista i partidari de la revoluciósocial. També, presentava un conjunt de reformes immediates: dret a associació, reunió i manifestació, el sufragi universal, reducció de les hores de treball, prohibició del treball infantil,... Lany...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Tema 2.
  • Resum T10 Història 2n BAT Vicens Vives
  • Filosofia de 2n de Batxillerat
  • Esquema filosofia 2n batxillerat
  • Unitat didàctica 2n Batxillerat. Història.
  • geografia 2n batxillerat
  • Història del Art
  • Economia de l'empresa 2n batxillerat apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS