Hola q Tal

Páginas: 5 (1216 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2011
PAU SETEMBRE 2007 CRITERIS DE CORRECCIÓ

Qüestió 1ª (2’5 punts)
L’alumnat haurà de demostrar el seu coneixement sobre l’estructura de la població espanyola, representada en la piràmide espanyola de 2006, que es caracteritza per:
-Ser una piràmide de creixement equilibrat fins als anys setanta (més o menys la població que avui té trenta anys).
-Reflectir, ambposterioritat, un fort descens de la fecunditat/natalitat que va portar el país a un fort procés d’envelliment, tant en altura (gran esperança de vida) com en la base (una de les menors fecunditats del món).
-Manifestar, recentment, l’arribada massiva d’immigrants que ha incrementat de manera considerable el valor de les cohorts d’edats adultes-joves, com es comprova en la piràmide interior.-Evidenciar que l’envelliment és tan gran que algunes generacions d’edat superior als 60 anys són majors que les dels seus néts. L’envelliment afecta bàsicament les dones.
-No apreciar-s’hi les repercussions en les generacions que van realitzar la guerra civil, encara que sí que es nota la reducció de naixements produïda durant el conflicte (com es veu entre el grup de 65-69 anys) i el baby boomdels anys seixanta.

Qüestió 2ª (2’5 punts)
L’alumnat haurà d’analitzar el gràfic del document 2 i raonar els motius que justifiquen la creixent arribada d’immigrants a Espanya, motius que poden relacionar-se amb el següent:
-L’extraordinari dinamisme que ha mostrat l’economia espanyola des dels anys noranta es troba en l’origen del fort creixement de la immigració estrangera. Enefecte, el factor més important d’atracció migratòria és el fort desenvolupament econòmic que ha presentat Espanya des de 1993. Basada en un creixement de tipus extensiu, l’economia espanyola ha necessitat des de llavors una gran quantitat de mà d’obra.
-Així mateix, han influït en aquest procés les regularitzacions suposadament "extraordinàries" dels immigrants il·legals: se n’han realitzatsis des de 1985, tres realitzades per governs socialistes (l’última a la primavera del 2005) i tres pels governs conservadors del PP.
-Un altre factor positiu que ajuda a comprendre tal evolució es relaciona tant amb la cobertura mèdica i l’escolarització, que estan garantides de manera gratuïta per als estrangers residents al país, estiguen o no en situació regular, com en l’identitat culturali lingüística amb els immigrants procedents d’Hispanoamèrica.
-I tot això, sense oblidar també la proximitat geogràfica al continent africà: amb fronteres terrestres amb el Marroc, les illes Canàries pròximes a l’oest africà i el mateix sud peninsular pròxim al Magrib. Espanya és, a Europa, la frontera sud amb el Tercer Món.
-Un altre factor d’atracció és la suavitat del clima il’atracció per la forma de vida, seguint l’efecte Sun Belt. El 21’06% dels estrangers que hi ha a Espanya procedeixen d’Europa Occidental, i es concentren a les províncies insulars i a les d’Alacant i Màlaga. Molts d’ells són «immigrants de luxe»: jubilats, treballadors de multinacionals, treballadors a distància via Internet o empresaris que estableixen negocis, generalment relacionats amb l’hostaleria.Així, des de l’any 2000, Espanya ha presentat una de les majors taxes d’immigració del món (de tres a quatre vegades major que la taxa mitjana dels Estats Units, vuit vegades més que la francesa i només superada en termes relatius al continent europeu per Xipre i Andorra) i ha sigut, darrere dels EUA, el segon país del planeta que més immigrants ha rebut en nombres absoluts. En els sis anysposteriors, la població estrangera s’ha multiplicat per quatre, i s’han assentat al país més de quatre milions d’estrangers, segons el cens del 2006. És a dir, el 9’68% dels residents a Espanya era de nacionalitat estrangera.

Qüestió 3ª (2’5 punts)
A través de l’observació del mapa, que apareix en el document 3, l’alumnat haurà de demostrar el seu coneixement sobre les causes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hola q tal
  • hola q tal
  • Hola Q Tal
  • hola q tal
  • Hola q tal
  • hola q tal
  • Hola q tal
  • hola q tal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS