Hola

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (423 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
La farga catalana era un tipus de forja, l'establiment on es produïa ferro pel procediment de reducció del mineral conegut com a «procediment català». La farga catalana estava formada per diversesparts. En primer lloc tenia un forn, on s'hi cremava carbó vegetal o troncs, que podia arribar a uns 1000 graus centígrads.
En segon lloc té una trompa d'aigua, que és el sistema d'alimentació d'aireutilitzat a la farga. Un canal alimenta un tub vertical que presenta una disminució en la secció just després de la qual trobem uns petits forats que permeten l'entrada d'aire. Arribant a la caixa delsvents, l'aigua i l'aire que cauen barrejats dins del tub se separen aquí. L'aigua surt per un petit forat situat al fons de la caixa, mentre que l'aire sota l'efecte de la pressió passa per la toveradirectament al cor del forn. Així, la combustió del carbó es manté dins del forn a una temperatura d’uns 1000 graus desitjada. Així es forma, a la base del forn, un bloc incandescent essencialmentconstituït de ferro: el masser.
El martinet és la tercera part i l'eina característica de la farga. Mogut per la força de l'aigua, servia per dues operacions:
per fracturar la mena abansd'introduir-la al forn (una capa de mena, una capa de carbó...)
per forjar el metall obtingut: a la sortida del forn, el masser és moldejat pel martinet. Això permetia d'eliminar les escòries i de millorar lesqualitats mecàniques del metall.
La producció de vuit tones de ferro consumia trenta tones de mena i cinquanta de carbó.
El ferro batut, segons les dimensions dels perfil, rebia diferentsdenominacions: Verga o vergalina, emprat per a fer claus, barrot, barres grosses quadrades de tres dits, llauna o barra, de tres dits d'ample i un de gruix, i cairal, quadrat d'un dit. Els perfils brillants i ambacabat rectificat rebien el nom de plata.
A Catalunya va florir una brillant indústria siderúrgica transformadora, que amb les lògiques desviacions que exigeixen els temps moderns, encara perdura....
tracking img