Humanidades

Páginas: 2 (340 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2010
EPISTEMOLOGIA

“ Epistemologia – Ciència que tracta dels mètodes, fonaments i valor del coneixement.”
“ Episteme – coneixement que hom assoleix mitjançant d’intel•lecte i que aspira a ser cert iveritable.”
Diccionari de la Gran Enciclopèdia Catalana

Abans d’estudiar Història hem de saber que és el que estudiarem, què volem estudiar. La història tal i com l’entenem des de la nostra visióo, la història tal com és, tal i com succeeix, tal i com la viuen i veuen els qui hi participen en el seu transcórrer.
Georges Duby diu que la història no és una ciència exacta, que està subjecta a lasubjectivitat de l’historiador, i que dependrà el seu discurs, de “l’ètica de l’ historiador”. Tot i aquesta subjectivitat els historiadors s’han de cenyir a unes fonts i a uns mètodes quen’eliminaran l’arbitrarietat.

Fins ara la història s’ha explicat des de una visió eurocentrista, des de el nostre punt de vista. La història escrita després de l’època del colonialisme i imperialisme no haestat prou objectiva. L’evolució econòmica i tecnològica ha estat un referent de comparació.

No podem comparar societats des de un referent extern. Cada civilització s’ha d’estudiar des de la sevavisió de la realitat, si no es fa difícil de comprendre i valorar.

No podrem entendre les societats de discurs miticoreligiós que basen la seva vida, el seu desenvolupament, el seu comportament en elfet religiós, des d’una societat de discurs logicocientífic, atea i capitalista, basant-nos en el procés del nostre desenvolupament, tenint-ho com a referent. Hem d’estudiar cada societat segons laseva realitat, les seves creences i les seves necessitats, en la mesura del possible. Caldrà doncs estudiar cada cultura des de la seva visió.

Estem avançant cap a una societat multicultural, on lacomprensió de l’altre és fonamental per la bona convivència.

Quan l’historiador “occidental” vol un fer un discurs històric adequat de les societats miticoligioses n’haurà de tenir en compte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Humanidades Y Humanidad
  • Lo humano y lo no humano
  • Lo humano y las humanidades:
  • Humanidad Sin Humanidades
  • Humanidades
  • Humanismo
  • Humanista
  • El Humanismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS